Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:48 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Misiunile salvatorilor din perioada minivacanței prilejuită de sărbătorile Pascale

ro

18 Apr, 2023 13:05 440 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
18 aprilie 2023
 
Misiunile salvatorilor din perioada minivacanței prilejuită de sărbătorile Pascale
 
În minivacanța prilejuită de sfintele sărbători pascale, zilnic, aproape 5.000 de pompieri cu peste 3.700 de mijloace tehnice au fost la datorie pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
 
Răspunsul la urgențele medicale a fost asigurat prin intermediul celor peste 500 de echipaje SMURD, dintre care peste 320 de echipaje încadrate de pompieri paramedici, 32 unități de terapie intensivă mobilă (11 specializate în tratament neonato), 73 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, precum și 120 echipaje pentru descarcerare.
 
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul misiunilor din acest an înregistrează o ușoară creștere, astfel că în anul 2023 au fost 5.656, față de 5.584 intervenții în anul 2022.
 
Majoritatea misiunilor gestionate de pompieri au constat în cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat, peste 80% din numărul total de intervenții, ceea ce înseamnă 4.688 de astfel de situații. De asemenea, colegii noștri au intervenit pentru stingerea a 269 incendii, 28 cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, precum și în alte 671 de misiuni de protejare a comunităților.
 
În cele patru zile, 4.677 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar alte 23 au fost salvate din incendii sau alte situații deosebite.
 
Prevenirea evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor a reprezentat un alt obiectiv prioritar pentru instituția noastră. Astfel, în perioada 12-17 aprilie, inspectorii de prevenire au derulat 618 controale la nivel național, iar neregulile identificate în teren au fost sancționate cu 1.444 avertismente și 119 amenzi, în cuantum de peste 700.000 lei.
 
Pe timpul desfășurării activităților de prevenire și control la unitățile de cult, au fost prezentate măsurile preventive referitoare la modul de utilizare a mijloacelor de stingere precum și modul de evacuare în cazul producerii unei situații de urgență.
 
Întrucât siguranța beneficiarilor este esențială, astfel de acțiuni se vor derula și în perioada următoare, la unități de turism și de agrement, spații comerciale și alte categorii de obiective.
 
Din nefericire, nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor continuă să genereze pierderi de vieți și pagube importante, astfel că și în acest sfârșit de săptămână au fost înregistrate incendii care au avut drept cauză probabilă lumânările sau candelele aprinse lăsate nesupravegheate ori amplasate în mod necorespunzător.
 
Un astfel de eveniment nefericit a avut loc ieri după-amiază, în municipiul Giurgiu, unde pompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință. În încercarea de a limita propagarea flăcărilor, un bărbat a suferit arsuri la nivelul feței, iar fiul acestuia a suferit un atac de panică. Ambele persoane au primit asistență medicală la fața locului, iar ulterior au fost transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.
 
Un alt incendiu, care a fost generat de jarul căzut din sobă, a avut loc, sâmbătă, la o locuință din orașul Balș, județul Olt. Ajunse la locul solicitării, echipajele operative au constatat că flăcările se manifestau generalizat, la nivelul întregului imobil. Concomitent cu misiunea de stingere, echipajele medicale au asistat proprietarul locuinței care a suferit un atac de panică. Cu efort susținut, salvatorii au lichidat incendiul în limitele găsite, fără a fi înregistrate pierderi de vieți.
 
Recomandăm cetățenilor să respecte, în continuare, câteva reguli esențiale pentru a nu deveni victime ale incendiilor. Este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile. În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiți cu lumânările aprinse.
 
De asemenea, recomandăm părinților supravegherea permanentă a micuților, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceștia să utilizeze diverse surse de aprindere (brichete, chibrituri) sau alte obiecte periculoase care îi pot vătăma.
 
Adoptați un comportament preventiv, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi. Consultați sursele oficiale de informare pentru parcurgerea informațiilor privind măsurile și modul de comportare specifice tipurilor de risc.
 
Descărcați, gratuit, aplicația DSU de pe App Store și Google Play.
 
În continuare, noi rămânem la datorie pentru gestionarea cu maximă operativitate a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național și acoperirea, în cele mai bune condiții a solicitărilor de sprijin primite din partea persoanelor aflate în dificultate.
 
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii