Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:54 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Declarații de presă Rusalii

ro

30 May, 2023 16:20 775 Marime text
DECLARAȚIE DE PRESĂ RUSALII – 30.05.2023
 
Cu ocazia mini vacanței prilejuită de Ziua Copilului și sărbătorii Rusaliilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență transmite un mesaj important de siguranță, responsabilitate și prevenție.
 
Întrucât în perioada imediat următoare, majoritatea cetățenilor vor alege să își petreacă timpul liber în diverse destinații turistice, atât pe litoral, cât și în stațiunile montane, aproximativ 5.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină zilnic pentru furnizarea răspunsului prompt la solicitările de sprijin primite din partea celor aflați în dificultate. Astfel, echipajele de salvatori sunt pregătite să acopere, la nevoie, misiunile destinate asistenței medicale de urgență, stingerii incendiilor și salvării persoanelor din medii ostile vieții.
 
Prevenirea reprezintă o componentă extrem de importantă pentru evitarea evenimentelor deosebite care vă pot pune în pericol viața și bunurile. Astfel, pentru înlăturarea și reducerea riscului de manifestare a situațiilor de urgență pe întreaga durată a sezonului estival, începând cu data de 1 iunie se vor intensifica controalele de prevenire la unități de turism și de agrement, cu prioritate la cele unde se preconizează sau se înregistrează un aflux mare de turiști, care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu sau la care au fost constatate anterior deficiențe grave privind apărarea împotriva incendiilor și protecția civilă. De asemenea, pentru menținerea climatului de siguranță pentru beneficiari, colegii noștri vor avea în vedere și construcțiile ori amenajările destinate organizării concertelor, festivalurilor sau spectacolelor, a celor de distracție și de agrement, a târgurilor tematice, locațiilor de cazare, cum ar fi campinguri, tabere școlare și altele asemenea, precum și spațiile cu caracter sezonier.
 
Din punct de vedere operațional, misiunile din dinamică vor fi optim acoperite prin intermediul celor peste 3.700 de mijloace tehnice, inclusiv echipaje de stingere, mașini de descarcerare și echipaje SMURD. De asemenea, colegii noștri sunt pregătiți să acționeze în sprijinul comunităților și autorităților, pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte generate de vremea neprielnică, cu ajutorul motopompelor și altor echipamente specifice de intervenție în astfel de situații.
 
Totodată, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns înregistrate atât pe traseul către litoralul românesc, cât și în localitățile de pe litoral, IGSU a dispus măsura suplimentară de operaționalizare a 6 puncte temporare de lucru, 1 pe autostrada A2, la km 19 (care va deveni activ începând de mâine dimineață) și alte 5 în localitățile Agigea, Ciocârlia, Valu lui Traian, Vama Veche și Valea Dacilor din județul Constanța. Acestea vin să completeze punctele de lucru din județul Constanța, vor fi operaționalizate în perioada 1 - 6 iunie și încadrate cu personal specializat în misiuni de stingere, de prim ajutor și de descarcerare.
 
Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi,vă reamintim că manifestarea unui comportament preventiv este esențială pentru petrecerea timpului liber în liniște și în siguranță. Însușirea și aplicarea măsurilor de autoprotecție pot preîntâmpina situațiile nedorite, pot salva bunuri și vieți.
 
Respectați recomandările noastre și nu utilizați focul în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt. Prepararea hranei prin folosirea focului se face numai în locuri special amenajate și în condiții de siguranță care să nu pună în pericol construcțiile, pădurile sau alte vecinătăți. Este important să fiți vigilenți și să stingeți focul, înainte de a părăsi zona respectivă și să supravegheați copiii, în permanență,pentru a preveni jocul acestora cu focul.
 
De asemenea, vă sfătuim să înotați numai în locuri special amenajate, fără a vă pune viața în pericol. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare.Curentul puternic, adâncimea apei și alte pericole pot conduce la situații tragice. Nu subestimați riscurile! Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă. Fiți precauți!
 
Manifestați atenție și responsabilitate! Noi suntem și rămânem la datorie pentru furnizarea răspunsului prompt și eficient la urgențele care pot apărea, însă prevenirea și responsabilitatea individuală trebuie să rămână prioritare. Țineți cont de sfaturile noastre și respectați atât măsurile de prevenire a incendiilor, cât și avertizările privind interzicerea scăldatului în locuri neamenajate!
 
Consultați sursele oficiale de informare pentru parcurgerea informațiilor suplimentare privind comportamentul care trebuie adoptat înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență. Accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și descărcați gratuit aplicația de mobil DSU, din App Store și Google Play.
 
Pompierii vă doresc o săptămână liniștită, lipsită de evenimente nedorite!
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii