Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Bilanțul misiunilor din luna iunie 2023

ro

13 Jul, 2023 15:38 530 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ
13 iulie 2023
 
Bilanțul misiunilor din luna iunie 2023
 
Garantarea siguranței cetățeanului, precum și protejarea comunităților sunt și vor rămâne obiectivele cheie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, complexitatea, intensitatea şi dinamismul diverselor situaţii impun adoptarea rapidă şi implementarea celor mai bune practici menite să asigure dezvoltarea instituţională în domeniile: prevenire, pregătire și intervenție.
 
Prevenire
 
În perioada 01-30 iunie a.c.,la nivel național, inspectorii de prevenire au continuat activităţile de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici cu activităţi în domeniile comerţ, alimentaţie publică, agrement, precum și alte tipuri de obiective.
 
Astfel, în acest interval, personalul aflat la locul de muncă a fost prelucrat de către specialiștii IGSU în ceea ce privește asigurarea intervenției imediate în caz de incendiu, până la sosirea echipajelor specializate de stingere. Totodată, la nivel național, au fost desfășurate 3.530controale de către personalul specializat, în urma cărora au fost aplicate 12.603 avertismente și 1.949 amenzi, în cuantum de 10.224.002 lei.
 
În urma acțiunilor de control, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, pentru2 obiective (un obiectiv din categoria turism și alimentație publică în județul Vâlcea și un obiectiv din categoria club în județul Argeș) s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție prin neasigurarea stabilității elementelor portante, limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcției și la vecinătăți, cât și depășirea numărului maxim de utilizatori.
 
De asemenea, la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență au fost desfășurate 3.149 de activități de instruire și informare preventivă la care au luat parte 30.725 de persoane. În cadrul acestor acțiuni, participanții au fost informați asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru.
 
În luna iunie 2023,Caravana SMURD „Fii pregătit” și Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență au fost prezente în mai multe localități din județele Argeș, Bistrița Năsăud, Cluj, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Teleorman și Vâlcea, precumși în municipiul București. Astfel, prin intermediul acestora, aproape13.000 depersoane, dintre care 7.130 elevi, au luat parte la acțiunile de prevenire și s-au familiarizat cu măsurile de prim ajutorșicu modul de comportare ce trebuie adoptat înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență.
Intervenţie
 
În luna iunie a anului curent, la nivel național, salvatoriiau gestionat cu promptitudine și profesionalism 46.184situații de urgență, 36.632dintre acestea fiindpentru acordarea măsurilor de prim ajutor.
 
În afara cazurilor SMURD, în perioada de referință, echipajele de intervenție au acționat cu operativitate pentru localizarea și lichidarea a 1.191 incendii, precum și în alte 8.258 acțiuni destinate protecției comunităților.
De asemenea, echipajele de descarcerare au intervenit în cazul a 103 accidente rutiere, produse pe întreg teritoriu național, în timp ce 37.313 de persoane au fost asistate medical de către pompierii care încadrează echipajele de prim ajutor, iar 359au fost salvate din medii ostile vieţii.
Pregătire
 
Gestionarea cu eficiență a solicitărilor de sprijin primite din partea cetățenilor și autorităților depinde de experiența și pregătirea personalului de intervenție.
 
Astfel, pentru implementarea acestui deziderat important pentru instituția noastră, în perioada de referință, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile subordonate au derulat peste 200 de exerciții tactice, în sistem integrat, cu alte componente ale Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, care au vizat testarea procedurilor de răspuns în diverse situații de urgență, cum ar fi accidente, avarii, explozii și incendii în activități de transport și depozitare produse periculoase la alte obiective de risc chimic sau la obiective de tip SEVESO, inclusiv în activitățile nucleare sau radiologice, furtuni și viscol, cutremure de pământ și alunecări de teren, incendii, inundații și eșecul utilităților publice. Dintre acestea, 20 au presupus alocarea de forțe și mijloace în teren.
 
De asemenea, în perioada 20-23.06.2023, reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au participat la activități internaționale, specifice proceselor de planificare, organizare și desfășurare a exercițiului „DPPI FLEX 2023”, în Brcko, Bosnia și Herțegovina.
 
Totodată, în perioada 26-30.06.2023, s-a desfășurat exercițiul internațional „PRUT 2023”,*care a avut ca scop verificarea viabilității proiectului Planului de intervenție comună pentru asigurarea răspunsului în caz de situații de urgență/dezastre/situații excepționale și pentru acordarea asistenței medicale de urgență și a procedurilor asociate, precum și antrenarea personalului din structurile operative ale IGSU din România, respectiv IGSU al MAI din Republica Moldova, pentru punerea în aplicare a Planului comun. În afara acestor structuri, în cadrul exercițiului au fost angrenate și resursede la nivelul Inspectoratului General de Aviație, Unității de Primire Urgențe Iași, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal.
Exercițiul „Prut 2023” a fost organizat în cadrul proiectului „The CBC Romania-Moldova a saferareabyimprovingthe Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD) operatinginfrastructure, byincreasingthelevel of training and maintainingthecapacity of professionalpersonnel to intervene in emergencysituations” – SMURD 2.
 
***
 
Asigurarea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea culturii de securitate reprezintă principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţilor subordonate şi reprezintă elementele fundamentale ce susţin activităţile derulate în sprijinul şi pentru cetăţean.
 
SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii