Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:29 21 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat ședința de evaluare a activității Departamentului pentru Situații de Urgență în anul 2015

ro

18 Feb, 2016 20:23 594 Marime text
Joi, 18 februarie a.c., la sediul MAI, în prezența ministrului afacerilor interne, Petre Tobă, a avut loc ședința de evaluare a activității Departamentului pentru Situații de Urgență în anul 2015.
 
În intervenția sa, ministrul Petre Tobă le-a mulțumit pompierilor, medicilor și paramedicilor SMURD, piloților MAI, personalului serviciilor de ambulanță și al unităților de primiri urgențe, salvamontiștilor și voluntarilor care muncesc zi de zi pentru siguranța cetățenilor. “Este datoria mea de a-i aprecia pe toți acei anonimi care muncesc pentru siguranța noastră, la fel cum am și obligația de a îndrepta lucrurile care nu merg bine și care, cu toții știm că pot fi îmbunătățite”.
Ministrul afacerilor interne a subliniat că în urma incendiului din clubul Colectiv  s-a impus o analiză a întregului sistem pentru situații de urgență: “după un astfel de moment trebuie să ne facem propriile analize de sistem cu imparțialitate, rigoare și asumare și să ne îmbunătățim acțiunile din lecțiile învățate”.
 
O primă evaluare a fost finalizată, impunându-se o sistematizare a reglementărilor legislative, o readaptare a standardelor și procedurilor, precum și un flux informațional și decizional simplificat.
 
În acest sens, ministrul Petre Tobă a anunțat că, pentru debirocratizarea procesului de avizare, a cerut conducerii IGSU să analizeze oportunitatea eliminării avizului din fluxul actual de avizare-autorizare a documentațiilor pentru construcțiile noi sau care și-au schimbat destinația și să păstreze doar activitățile de verificare în teren și autorizare, după caz. Totodată, ministrul afacerilor interne a cerut simplificarea procesului de obținere a autorizației de securitate la incendiu și eliminarea monopolului deținut la acest moment de un număr restrâns de firme și experți, care impun costuri ridicate investitorilor.
 
În condițiile în care 80% din activitatea structurilor coordonate de Departamentul pentru Situații de Urgență vizează acordarea de asistență medicală de urgență, ministrul afacerilor interne a apreciat excelenta colaborare cu Ministerul Sănătății și Ministerul Apărării Naționale, instituții care au contribuit anul trecut, alături de MAI, la misiuni de salvare de vieți, de transplant sau de transport aero-medical în țară sau în străinătate.
 
Adresându-se echipajelor de salvatori, ministrul Petre Tobă i-a încurajat să continue cu același devotament munca pe care au făcut-o anul trecut, când au salvat sau ajutat să depășească situații critice peste 350.000 de oameni: „Întotdeauna veți fi eroi pentru cei pe care îi salvați, și de cele mai multe ori veți reprezenta singura speranță pentru cei aflați în situații de risc”.
 
La bilanțul Departamentului pentru Situații de Urgență, organizat în sistem videoconferință, au participat secretarul de stat Raed Arafat, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a Inspectoratului General de Aviație, prefecții și reprezentanții ministerelor și ai instituțiilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Ti-a placut articolul?

Comentarii