Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ MAI

ro

11 Jun, 2015 17:47 1447 Marime text
Joi, 11 iunie a.c., la sediul Ministerului Afacerilor Interne, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministru al afacerilor interne, Gabriel OPREA, a avut o întâlnire de lucru cu ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Oleg BALAN.

Întrevederea a fost un bun prilej pentru confirmarea angajamentului comun de  continuare a proiectelor demarate de Ministerul Afacerilor Interne român și Ministerul Afacerilor Interne moldovean, cei doi oficiali fiind de acord asupra importanţei pe care aceste proiecte le au pentru siguranța și securitatea cetățenilor celor două ţări.

În cadrul întâlnirii, vicepremierul Gabriel Oprea a precizat că „Republica Moldova este un partener privilegiat al României”, subliniind sprijinul constant pe care ţara noastră îl acordă autorităților de la Chișinău în procesul avansării spre integrarea europeană precum şi pentru modernizarea instituţiilor, mai ales a Ministerului Afacerilor Interne moldovean.
„Anul acesta, vom finaliza un proiect strategic comun de îmbunătățire a răspunsului în cazul situațiilor de urgență și a dezastrelor, prin creșterea capacității de intervenție a structurilor specializate din zona de frontieră a României - judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Tulcea și Brăila.

Este vorba de un proiect finanțat prin fonduri europene, în valoare totală de 6,6 milioane de euro, care vizează inclusiv susținerea intervențiilor aeriene medicale în zona de frontieră.
Astfel, până la sfârșitul acestui an, elicopterele SMURD de la Punctele de Operare Aeromedicală Galați și Iași vor putea opera și pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

Proiectul privind intervenţiile în situaţii de urgenţă are şi o componentă de dotare logistică a echipelor de intervenție din cele două state, constând în autospeciale de prim-ajutor, de transport victime multiple și de decontaminare.
Viceprim-ministrul român a anunţat că a convenit cu ministrul Oleg Balan asupra creşterii numărului studenților moldoveni care pot fi instruiţi în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, precizând că aceştia se vor putea pregăti să devină pompieri, poliţişti sau jandarmi. La rândul său, ministrul de interne moldovean a mărturisit că el însuşi este absolvent al Academiei de Poliţie de la Bucureşti.

Totodată, ministrul Oleg Balan a mulţumit Guvernului României şi Ministerului Afacerilor Interne român pentru susţinerea acordată ţării sale în procesul de aderare la Uniunea Europeană, apreciind importanţa strategică a dezvoltării relaţiilor de colaborare dintre cele două ministere.

„În procesul de modernizare a Poliţiei, avem un suport bugetar din partea Uniunii Europene, destinat perioadei 2016-2019, şi ţinem foarte mult ca acest suport să fie implementat cu sprijinul şi asistenţa din partea Ministerului Afacerilor Interne din România, deoarece deja aveţi o practică în acest domeniu”, a afirmat ministrul afacerilor interne moldovean.
Cei doi miniştri de interne au convenit asupra domeniilor prioritare de colaborare, precum combaterea criminalităţii organizate transfrontaliere, migraţia, azilul şi managementul frontierelor, vicepremierul Gabriel Oprea reafirmând disponibilitatea părţii române de a oferi în continuare expertiză partenerilor moldoveni.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii