Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:25 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biroul pentru Imigrări Repere din activitatea poliţiştilor de imigrări din Vaslui, în anul 2023

ro

09 Feb, 2024 15:28 405 Marime text
Comunicat de presă Vaslui, 09 februarie 2024
 
 
                                                                                   
Repere din activitatea poliţiştilor de imigrări din Vaslui, în anul 2023
 
În cursul anului 2023, polițiștii Biroului pentru Imigrări al Județului Vaslui au asigurat managementul șederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru 815 persoane, dintre care 682 din state terțe și 133 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistați 24 de străini în situații ilegale și emise 27 de decizii de returnare, iar 2 străini au fost îndepărtați sub escortă. De asemenea, au fost emise 2.346 de avize de angajare pentru lucrători permanenți. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 112 sancțiuni contravenționale în valoare de 11.350 de lei.
 
Poliţiştii din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Vaslui, în cursul anului 2023, au asigurat managementul șederii şi rezidenţei, pe raza județului pentru 815  persoane, dintre care 682 străini din state terțe, cei mai mulți din Republica Moldova, Turcia, China, Sri Lanka, Nepal şi 133 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Italia, Bulgaria şi Spania.
 
Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.
 
 
În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost soluţionate 9 invitații depuse pentru străini din Egipt, Maroc, Palestina și Nigeria și 3 cereri de admisie în scopul reîntregirii familiei pentru cetățeni din Belarus.
 
În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 2.807 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, în calitate de lucrători permanenţi, majoritatea străinilor provenind din Republica Moldova, Bangladesh, Sri Lanka și Nepal. Dintre acestea 2.346  de cereri au fost avizate pozitiv, iar 461 au fost respinse.
 
De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 419 permise de ședere, dintre care 415 pentru ședere temporară și 4 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 34 de certificate de înregistrare pentru cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH.
 
Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 175 de acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 24 de străini în situații ilegale.
 
Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 27 de decizii de returnare prin care s-a stabilit obligația de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, iar 2 străini a fost returnați direct la punctul de trecere al frontierei.
 
De asemenea, în 4 cazuri a fost aplicată măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României, pentru perioade cuprinse între 6 luni și 5 ani.
 
Polițiștii de imigrări au aplicat 112 de sancțiuni contravenționale în valoare de 11.350 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată sau a O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.
 
Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.
 
***
 
Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site-ul oficial al instituției la adresa www.igi.mai.gov.ro.
 
De asemenea, invităm solicitanţii să utilizeze aplicaţia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a documentelor.
 
 
BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI VASLUI
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii