Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita secretarului de stat Bogdan Aurescu în Republica Moldova

ro

21 Jun, 2014 09:14 1030 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu s-a aflat în perioada 19-20 iunie 2014, în Republica Moldova, pentru consultări privind agenda bilaterală şi tematica regională, respectiv pentru participarea la Forumul UE – Republica Moldova.
 
Secretarul de stat român a avut, la Chişinău, consultări cu Valeriu Chiveri, vice-ministru al afacerilor externe şi integrării europene, în cursul cărora a fost analizat calendarul contactelor politice în pregătire şi a fost examinat stadiul principalelor proiecte în derulare la nivel guvernamental, inclusiv la nivelul ministerelor afacerilor externe. Au fost convenite direcţiile de acţiune prioritare pentru perioada următoare, cu accent pe proiectele de interconectare energetică şi de transporturi, asistenţa nerambursabilă oferită de România, precum şi sprijinirea politică şi tehnică a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Bogdan Aurescu a adresat felicitări pentru succesele Chişinăului în parcursul european, în special pentru recenta liberalizare a vizelor, dar si pentru apropiata semnare a Acordului de Asociere UE - Republica Moldova, şi a reafirmat sprijinul deplin al României pentru perspectiva europeană a statului vecin. De asemenea, în cadrul discuţiilor au fost analizate efectele situaţiei regionale de securitate asupra Republicii Moldova.
 
Totodată, secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut întâlniri cu vice-premierul Eugen Carpov şi cu Vasile Sturza, consilier al Preşedintelui Republicii Moldova, tematica discuţiilor fiind problema transnistreană. Secretarul de stat român a analizat în detaliu, împreună cu cei doi oficiali ai Republicii Moldova, stadiul procesului de soluţionare a dosarului transnistrean, subliniind faptul că întârzierile înregistrate în reglementarea politică a dosarului nu trebuie să constituie un obstacol în procesul integrării europene. Dimpotrivă, a arătat că progresele pe calea apropierii Republicii Moldova de UE vor fi de natura sa stimuleze o soluţie politică a conflictului. A reconfirmat susţinerea României pentru găsirea unei soluţii politice, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
 
Pe 20 iunie 2014 Bogdan Aurescu a participat, la Bălţi, la a treia ediţie a Forumului UE – Republica Moldova, eveniment sprijinit de Ministerul Afacerilor Externe al României prin intermediul unui proiect de asistenţă pentru societatea civilă. În cadrul intervenţiei, Bogdan Aurescu a evidenţiat experienţa pozitivă a României şi beneficiile, mai ales la nivelul cetăţeanului, obţinute în urma procesului de integrare europeană. A subliniat, de asemenea, importanţa acestui an pentru Republica Moldova, atât prin recunoaşterea eforturilor depuse până în prezent, dar şi prin iniţierea unei etape calitativ superioare în relaţiile cu Uniunea Europeană. „Republica Moldova este astăzi într-o noua etapă istorică - Acordul de Asociere cu UE oferă mecanismele şi cadrul de parteneriat necesare pentru prosperitatea şi stabilitatea viitoare a Republicii Moldova, pentru continuarea drumului său european, în beneficiul tuturor cetăţenilor săi. În efortul nostru comun, suntem uniţi, la Bucureşti, la Chişinău şi, sper, şi la Bălţi, de aceeaşi credinţă şi acelaşi obiectiv: cel al integrării europene a Republicii Moldova. Oricând va fi nevoie de sprijin vom răspunde - ca vecin de încredere şi ca naţiune care avem în comun un întreg patrimoniu cultural”, a conchis secretarul de stat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii