Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:05 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita ministrului delegat Dan Stoenescu în Italia

ro

03 Mar, 2016 15:46 1120 Marime text

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat astăzi, 3 martie 2016, la o serie de întrevederi cu prefectul de Bologna, Ennio Mario Sodano, și cu primarul orașului Bologna, Virginio Merola.

În cadrul dialogului cu reprezentanții autorităților locale din Bologna, a fost evocată relația bilaterală excelentă dintre România și Italia, partea română arătându-și aprecierea pentru sprijinul pe care partenerii italieni îl acordă membrilor comunității românești în procesul de integrare în țara de reședință. Comunitatea românească, una dintre cele mai numeroase din Italia, are o contribuție semnificativă în cadrul societății și economiei italiene. În acest context, ministrul delegat a subliniat importanța promovării consecvente a membrilor comunității  în structurile de reprezentare și administrative, la nivel local și central, pentru a contribui la afirmarea multiculturalismului.

Consolidarea identității culturale și promovarea valorilor spirituale ale comunităților românești din străinătate constituie obiective esențiale pentru statul român, iar păstrarea limbii materne, ca principal element identitar, a reprezentat un punct important pe agenda discuțiilor de la Bologna. De asemenea, oficialul român a arătat interesul României pentru dezvoltarea cooperării bilaterale bazate pe valorile dialogului intercultural și pe promovarea diversității culturale în context european.

Agenda ministrului delegat a mai cuprins o întrevedere cu Gianpiero Bocci, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Republica Italiană. Întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii privind dezvoltarea relației bilaterale. Dan Stoenescu a adresat mulțumiri părții italiene pentru susținerea comunității românești. Interlocutorii și-au arătat deschiderea pentru o colaborare eficientă în ceea ce privește gestionarea procesului electoral organizat de către autoritățile române în 2016.

Programul de astăzi al ministrului delegat Dan Stoenescu cuprinde și o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din regiunile Toscana, Emilia-Romagna și Marche, unde trăiesc peste 250.000 de români. Cu această ocazie, va avea loc și o sesiune de informare cu privire la noile modalități de vot, susținută de reprezentanți ai  Autorității Electorale Permanente.

Vizita ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Republica Italiană, desfășurată în perioada 2 – 6 martie 2016, continuă cu o serie de întâlniri cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale italiene, precum și cu membrii comunității românești din regiunea Lazio.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii