Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE Vizita ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în Turkmenistan

ro

14 Sep, 2015 15:13 1132 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat luni, 14 septembrie 2015, o vizită la Ashgabat, în Turkmenistan. Este prima vizită a unui ministru român de externe în Turkmenistan în ultimii şapte ani.
Vizita a avut ca principal obiectiv dinamizarea dialogului şi a cooperării bilaterale, cu accent pe colaborarea economică în domeniile stabilite de documentele semnate la cel mai înalt nivel, care stabilesc relațiile româno-turkmene la nivel de parteneriat: Declaraţia Comună Prezidenţială din iulie 2009 și Planul de Acţiune pentru implementarea Declaraţiei Comune Prezidenţiale, din octombrie 2012. De asemenea, această vizită confirmă atenția prioritară pe care diplomația română o acordă Vecinătății Estice a UE și Asiei Centrale, ca regiune strategică, îndeosebi pentru cooperarea economică și energetică.
Programul vizitei a cuprins consultări ale șefului diplomaţiei române cu Raşid Meredov, vicepremier și ministru al afacerilor externe, şi o întrevedere cu preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdâmuhamedov.
Întâlnirea cu preşedintele turkmen i-a oferit ministrului Bogdan Aurescu ocazia de a aborda aspecte privind extinderea dialogului politic şi a cooperării economice româno-turkmene. Ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa pe care România o acordă dezvoltării relaţiilor bilaterale, care au potențial strategic.
Şeful diplomaţiei române a accentuat faptul că este necesară impulsionarea schimburilor comerciale și concretizarea proiectelor de afaceri de care sunt interesați agenții economici români în Turkmenistan. Totodată, a reiterat importanţa realizării proiectului comun de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, precum şi a diversificării cooperării în domeniul energiei. Au fost evocate proiectele de interes pentru România - între care și Conducta Transcaspică - ca parte integrantă a Coridorului Sudic, inclusiv în contextul dezvoltării interconectorului AGRI. Președintele turkmen a subliniat importanța pe care țara sa o acordă României, pe care o consideră poarta de intrare a Turkmenistanului în Europa, referindu-se la oportunitățile de cooperare între portul Constanța și porturile turkmene de la Marea Caspică. De asemenea, a menționat potențialul pe care îl are proiectul AGRI pentru eventuala livrare a gazelor turkmene spre Europa.   
În cadrul discuţiilor cu ministrul turkmen de externe, Raşid Meredov, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat deschiderea României pentru extinderea cooperării bilaterale în toate domeniile de interes comun, cu precădere în ceea ce priveşte cooperarea economică, în domeniile energiei şi transporturilor. A subliniat că tendința de creștere, din ultimii doi ani, a schimburilor bilaterale trebuie încurajată în continuare, inclusiv prin organizarea unei noi sesiuni anul viitor a Comisiei Mixte Economice, împreună cu un Forum de Afaceri bilateral.
Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța valorificării instrumentelor bilaterale pentru consolidarea cooperării româno-turkmene în domeniul transporturilor. Maximizarea avantajelor care decurg din accesul României și Turkmenistanului la Marea Neagră, respectiv la Marea Caspică, este deosebit de importantă pentru realizarea coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, proiect co-iniţiat de România şi Turkmenistan. Şeful diplomaţiei române a arătat că există premise bune de concretizare a proiectului plecând de la conexiunea deja funcțională peste Marea Neagra, a transportului de feribot între Constanta și Batumi, inaugurată în octombrie 2014.
Bogdan Aurescu și Rașid Meredov au discutat și despre perspectivele negocierilor privind Conducta Transcaspică, proiect care ar putea contribui la alimentarea cu gaz a gazoductului AGRI, respectiv despre stadiul procesului de delimitare maritimă în Marea Caspică.
Cei doi miniștri au convenit, de principiu, să fie organizate până la finalul anului reuniuni ale grupurilor de lucru privind energia și transporturile din cadrul Comisiei Mixte Economice, pentru a stimula cooperarea concretă în aceste domenii.  
Ministrul român al afacerilor externe a mai exprimat sprijinul pentru aprofundarea cooperării Turkmenistanului cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul oferit de Strategia UE revizuită pentru Asia Centrală, pe dimensiunea dialogului de securitate şi în ceea ce privește proiectele ce vizează dezvoltarea, stabilitatea şi securitatea la nivel regional.
De asemenea, a precizat că România încurajează cooperarea regională între statele Asiei Centrale, în special în contextul evoluțiilor securitare legate de Afganistan. În cadrul discuţiei privind Afganistanul, partea română a evocat menţinerea angajamentului faţă de acest stat şi necesitatea cooperării pentru atingerea scopului comun al statelor europene, Uniunii Europene şi actorilor regionali de asigurare a stabilităţii și securităţii acestei ţări.
Ministrul român de externe a prezentat pe scurt evoluțiile legate de aplicarea Acordurilor de la Minsk privind Ucraina și a reiterat respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, ca poziţie principială a României.
Ambii miniștri de externe au apreciat cooperarea româno-turkmenă în cadrul multilateral, cu precădere la nivelul ONU. Cei doi oficiali au avut și un schimb de opinii asupra implicațiilor la nivel regional ale acordurilor semnate la Viena, la 14 iulie 2015, privind dosarul nuclear iranian.
Au fost evidenţiate interesele împărtășite de cele două părţi în ceea ce priveşte combaterea terorismului la nivel global, cu accentuarea necesităţii combaterii radicalizării. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat inițiativa lansată de România şi susținută de Spania privind instituirea unei Curţi Internaționale împotriva Terorismului. Partea turkmenă şi-a exprimat interesul faţă de acest subiect în actualul context mondial de securitate.
Cu prilejul consultărilor, cei doi miniștri au semnat Planul de Acțiuni între cele două ministere ale afacerilor externe pentru perioada 2015-2016. Documentul este un instrument concret de cooperare între cele două diplomații, care prevede o serie de consultări la diverse niveluri în domeniul securității energetice, inclusiv  al livrării de gaze naturale turkmene către Europa, în domeniul cooperării multilaterale, al problematicii bilaterale, regionale și al afacerilor europene, în domeniul consular și al afacerilor juridice, inclusiv dreptul mării.
Programul vizitei în Turkmenistan mai prevede susținerea de către ministrul român de externe a unei prelegeri studenților Universității Internaționale pentru Științele Umaniste și Dezvoltare. Bogdan Aurescu va prezenta evaluările și prioritățile politicii externe românești în actualul mediu internațional complex, caracterizat de crize diverse, atât în Vecinătatea Estică a UE, cât și în cea Sudică şi va pune accent pe necesitatea combaterii centurii de instabilitate din jurul Europei și proiectării de stabilitate, securitate și prosperitate. Ministrul afacerilor externe le va vorbi studenților și despre potențialul și perspectivele pozitive ale dezvoltării relațiilor de parteneriat dintre România și Turkmenistan, cu accent pe importanța României ca poartă de acces a Turkmenistanului, din punct de vedere economic, spre Europa Centrala și de Vest.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii