Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 26 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turneu oficial al ministrului Titus Corlăţean în ţările baltice

ro

28 May, 2013 20:50 635 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va efectua un turneu în Lituania, Letonia şi Estonia, în perioada 29-31 mai 2013. Şeful diplomaţiei române va avea întrevederi cu omologii săi, la Vilnius cu Linas Linkevičius, la Tallinn cu Edgars Rinkēvičs şi la Riga cu Urmas Paet.

Programul vizitei cuprinde primirea la preşedintele Republicii Letonia, Andris Bērziņš, precum şi la preşedintele Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves. De asemenea, şeful diplomaţiei române va avea întrevederi cu preşedintele Parlamentului leton, Solvita Āboltiņa, cu preşedintele Parlamentului lituanian, Vydas Gedvilas, cu preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Estoniei, Marko Mihkelson, precum şi cu lideri guvernamentali şi parlamentari locali.

Vizita se înscrie în cadrul dialogului bilateral cu fiecare din cele trei state baltice, în contextul în care relaţiile României cu Lituania, Letonia şi Estonia cunosc deja o dinamică consistentă a relaţiei politice şi se manifestă un interes comun de a dezvolta potenţialul economic şi investiţional bilateral. Lituania va deţine Preşedinţia UE în semestrul II 2013, iar Letonia în semestrul I 2015. Această conjunctură, coroborată cu experienţa statelor baltice în dosare de interes european şi regional pentru România, fundamentează alegerea momentului, programului şi agendei acestei acţiuni semnificative de politică externă.

Obiectivele vizitei în statele baltice sunt: consolidarea cooperării bilaterale, diversificarea domeniilor de cooperare sectorială, realizarea unei coordonări în dosare majore de interes comun de pe agenda UE şi cea internaţională şi schimbul de expertiză privind consolidarea formatelor de cooperare regională. Rezultatele cooperării în cadrul UE şi NATO, în care România şi statele baltice sunt parteneri şi aliaţi, oferă substanţă şi perspectivă relaţiilor bilaterale, iar turneul în aceste state îşi propune să identifice repere concrete pentru cooperarea în etapa următoare.

Turneul va accentua cooperarea economică dintre România şi statele baltice, cu această ocazie fiind organizate forumuri economice la Vilnius şi Riga, cu participarea ministrului afacerilor externe.

La Ministerul Afacerilor Externe de la Riga va avea loc lansarea în Letonia a volumului „The Romanian-Latvian Relations, Diplomatic Documents (1918-1958)”, volum de documente diplomatice lansat deja la Bucureşti la începutul acestui an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii