Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:10 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situaţia României conform raportului anual pe anul 2010 privind executarea hotărârilor CEDO

ro

19 Apr, 2011 23:13 923 Marime text

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a dat publicităţii astăzi, 19 aprilie 2011, raportul anual 2010 privind executarea hotărârilor CEDO.

Din raportul menţionat rezultă o serie de date pozitive referitoare la îndeplinirea obligaţiilor de către guvernul român în ceea ce priveşte executarea hotărârilor CEDO.

Astfel, în cursul anului 2010, s-au adoptat rezoluţii finale sau decizii de principiu de închidere a cauzei într-un număr important de dosare. Sub acest aspect, menţionăm că România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărul total de cauze închise în anul precedent. Astfel, se observă că 17% din numărul total de cauze închise de către Comitetul de Miniştri aparţin României, procent foarte mare comparativ cu numărul de cauze româneşti aflate sub supraveghere (6% din numărul total de cauze aflate sub supraveghere). Aceste date dovedesc buna cooperare existentă cu Serviciul de Executări din cadrul Consiliului Europei.

Remarcăm şi faptul că numărul de cauze româneşti care au rămas definitive în anul 2010 a scăzut faţă de anul anterior (9% din totalul numărului de cauze în 2010, faţă de 13% în 2009), aspect deosebit de important deoarece relevă scăderea numărului de condamnări.

În ceea ce priveşte neplata satisfacţiei echitabile în termenul stabilit de Curte, observăm că România se situează sub media generală, raportul menţionând că doar în 14 situaţii plata s-ar fi făcut după termenul de 3 luni (sub 9% din cazuri, procentul mediu privind neefectuarea plăţii în termen fiind de 13%).

În ceea ce priveşte suma totală de plată la care a fost obligat statul român, observăm că aceasta reprezintă 13% din totalul general. Precizăm că motivul pentru care această sumă se menţine încă la un nivel relativ ridicat se datorează faptului că în anul 2010 au rămas definitive hotărârile pronunţate în principal în perioada octombrie 2009-octombrie 2010, aşadar înainte de suspendarea cauzelor din materia restituirii dreptului de proprietate prin hotărârea pilot.

Ministerul Afacerilor Externe va continua eforturile pe lângă instituţiile abilitate din România pentru aplicarea în mod adecvat a recomandărilor CEDO şi ameliorarea pe ansamblu a situaţiei statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Pentru a vizualiza întregul raport, puteţi accesa linkul: http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/execution/Source/Publications/CM_annreport2010_fr.pdf.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii