Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:33 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sesiunea plenară a RADR consacrată modelului cultural al României privind minorităţile naţionale

ro

03 Sep, 2015 20:21 401 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţa a deschis joi, 3 septembrie 2015, sesiunea plenară a Reuniunii Anuale a Diplomației Române 2015 consacrată „Modelului cultural al României privind minorităţile naţionale. 20 de ani de la semnarea de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale”.  

La această sesiune plenară au participat László Borbely, Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera DeputaţilorAurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, Laczikó Enikő Katalin, secretar de stat, şeful Departamentului pentru Relaţii Interetnice. Au fost prezenţi şefi de misiuni, consuli generali, directori ai Institutelor Culturale, reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe.
Această sesiune plenară vine în completarea seriei de evenimente organizate de Ministerul Afacerilor Externe pentru marcarea împlinirii, în 2015, a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei şi ratificarea de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale.

Pornind de la rolul deosebit al Convenţiei-cadru în promovarea diversităţii culturale, a bunei convieţuiri şi a toleranţei la nivelul societăţii, discuţiile din cadrul acestei sesiuni au abordat în detaliu modelul României în materia protejării şi promovării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, model centrat pe promovarea diversităţii culturale, a inter-culturalităţii.
Acest model, constituit cu aportul substanţial al membrilor minorităţilor naţionale conlocuitoare, răspunde pe deplin atât imperativului conservării şi afirmării esenţei identitare - etnice, lingvistice, culturale, religioase -, cât şi dezideratului definirii unui spaţiu cultural integrator, tolerant, fundamentat pe dialogul interetnic, pe cunoaşterea şi respectul reciproc.

Modelul României este constituit pe baza principiilor solide ale Convenţiei-cadru, evoluând consistent în decursul timpului şi plasându-se deasupra standardelor internaţionale în domeniu. Eficienţa în protejarea şi promovarea elementelor identitare ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România a fost apreciată inclusiv de diferitele mecanisme de monitorizare relevante ale Consiliului Europei.
În cadrul discuţiilor, a rezultat disponibilitatea promovării şi împărtăşirii şi altor state din regiune a experienţei şi lecţiilor învăţate de România în crearea şi aplicarea acestui model de inter-culturalitate. 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii