Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:16 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România aniversează 135 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite ale Americii

ro

15 Jun, 2015 09:40 325 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la data de 14 iunie 2015, a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite ale Americii.
Relaţia partenerială cu SUA reprezintă o dimensiune esenţială a politicii externe a României şi oferă o garanţie esenţială pentru securitatea naţională, alături de apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană, cu valenţe sporite în actualul mediu de securitate regional şi internaţional, dificil şi complex.
 „Astăzi marcăm un moment politic şi simbolic important pentru politica externă contemporană a României, istoria de 135 de ani a relaţiilor româno-americane şi prietenia pe care naţiunile noastre o împărtăşesc. România şi SUA sunt unite printr-un Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI, valoros şi orientat spre viitor, care se bucură de sprijinul întregii societăţi româneşti. Apreciem angajamentul constant şi de substanţă al Statelor Unite pentru relaţia privilegiată cu România, precum şi contribuţia la securitatea şi dezvoltarea României ca membru influent al comunităţii transatlantice. La 135 de ani de la stabilirea lor, relaţiile româno-americane sunt mai puternice decât oricând.
Privesc cu încredere şi optimism spre perspectivele ample deschise de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii pentru cetăţenii români şi americani. Îndeplinirea integrală şi temeinică a obiectivelor cuprinse în „Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI” din 2011, pe care am avut privilegiul să o negociez, pentru România, reprezintă o prioritate de vârf pentru politica externă românească. Stă în puterea noastră să ducem mai departe relația de prietenie şi alianţa noastră strategică, în beneficiul ambelor popoare”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, cu acest prilej.
 România îşi reafirmă angajamentul de a acţiona şi în viitor ca prieten, partener și aliat de încredere și solid al Statelor Unite și în cadrul NATO, în vederea asigurării unui spaţiu al securităţii, stabilităţii, prosperităţii în arealul euro-atlantic şi dincolo de acesta.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii