Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:32 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP)

ro

18 Feb, 2014 19:19 821 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a găzduit, în perioada 17-18 februarie 2014, la București, cea de-a doua reuniune a miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată de România, în calitate de Preşedinţie-în–exerciţiu a SEECP. La reuniune au participat, ca invitați speciali Secretarul General al Consiliului Cooperării Regionale (RCC), reprezentanți UE și NATO, precum și reprezentantul Priștinei.
Agenda discuțiilor a cuprins evoluții la nivel regional și a demarării procesului de reflecție asupra viitorului acestei structuri de cooperare, cu accent pe modalitățile de creștere a eficienței SEECP și pe obținerea de rezultate concrete. S-a convenit inițierea unui proces de reflecție în vederea atingerii obiectivelor menționate, prin constituirea unui Grup de lucru ad-hoc.
În intervenţia sa, ministrul Titus Corlățean a subliniat necesitatea implicării sporite a tuturor statelor participante în structurile de cooperare regională, care să conducă la realizarea de proiecte şi programe concrete, cu impact direct asupra dezvoltării regiunii. În acest sens, ministrul român al afacerilor externe a evidențiat exemple de bună practică, de cooperare și coordonare, între state membre UE și state non-UE aspirante precum Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării și Iniţiativa Adriatico-Ionică. 
Șeful diplomației române a trecut în revistă ultimele evoluții la nivel regional, evidențiind importanța solidarității regionale față de Bosnia și Herțegovina și necesitatea sprijinirii acestei țări în vederea avansării perspectivei sale europene și euro-atlantice.
În context, ministrul afacerilor externe a reamintit că agenda Președinției-în-Exercițiu române a SEECP consideră prioritară sincronizarea acțiunilor derulate la nivel regional cu eforturile statelor din regiune menite a avansa integrarea europeană și euro-atlantică a acestora. ”Reuniunea de astăzi a confirmat angajamentul politic al tuturor statelor din regiune de a coopera, într-un spirit constructiv, de a promova atât cooperarea politică dar și cooperarea în alte domenii precum cel economic, în domeniul judiciar, combaterii corupției și criminalității organizate. În egală măsură, să concentrăm eforturile, pe lângă ceea ce înseamnă contribuția și efortul individual al statelor din regiune, să găsim formula politică de sprijin pentru a acorda suportul necesar în perspectiva unei viitoare integrări europene și euro-atlantice a întregii regiuni a Balcanilor.”
Referindu-se la viitorul SEECP, șeful diplomației române a pus accentul pe necesitatea adaptării acestei structuri de cooperare la evoluțiile regionale, prin eficientizarea acțiunilor sale și a orientării spre obținerea de rezultate concrete. ”Există o voință politică certă de cooperare în regiunea noastră între toți actorii din această zonă , în demersul acestora de integrare europeană și euroatlantică, o voință politică menită să ne facă mai ambițioși aici în regiunea Sud Est Europeană și cred că toate statele din regiune au acest drept legitim să își propună ca, în viitor, după foarte multă muncă și cooperare politică și respectând standardele, să joace un rol activ în interiorul familiilor europene și nord atlantice. O regiune integrată, în ansamblul său, în familia europeană, euroatlantică, este obiectivul politic pe care îl împărtășim.” 
 
Informaţii suplimentare:
SEECP este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată – singurul forum politic din sud-estul Europei gestionat exclusiv de statele din regiune. A fost înfiinţat în 1996, punându-se astfel bazele unei noi forme de cooperare după apariţia noilor state pe teritoriul fostei Iugoslavii. Statele participante la SEECP sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, FRI a Macedoniei, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia.
România exercită Preşedinţia-în-exerciţiu a SEECP de la 1 iunie 2013, pentru un mandat de un an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii