Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către secretarul de stat Mihail Dobre a ambasadorului Republicii Chile în România, Maria Eliana Cuevas Bernales

ro

01 Jul, 2013 19:29 860 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri globale, Mihail Dobre, a primit-o astăzi, 1 iulie 2013, pe E.S. Maria Eliana Cuevas Bernales, ambasadorul Republicii Chile la Bucureşti, la solicitarea acesteia.

Cei doi demnitari au evidenţiat dinamica foarte bună a dialogului politico-diplomatic, amplificată mai ales după participarea preşedintelui României la Summit-ul UE–CELAC din luna ianuarie 2013 şi întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu omologul său chilian, Alfredo Moreno Charme, în contextul reuniunii ministeriale care a premers organizării Summit-ului. În acest cadru, a fost subliniată voinţa reciprocă de amplificare a relaţiilor dintre România şi Chile, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul mai larg al organizațiilor internaționale.

Secretarul de stat a evidențiat importanța intensificării cooperării bilaterale la nivel sectorial, cu accent pe cooperarea economică, fiind menţionate în acest sens sectorul IT, mineritul, materialul rulant, electricitatea, turismul, sectorul vini-viticol. În context, a fost susținută necesitatea folosirii oportunităților oferite de statutul României ca stat membru al Uniunii Europene și de Acordul de Liber Schimb între Republica Chile și UE, care a intrat în vigoare în cursul acestui an.

Ambasadorul chilian a adăugat că oportunități suplimentare pot fi generate de participarea Republicii Chile (alături de Columbia, Peru, Costa Rica și Mexic) la organizația regională de liber schimb „Alianța Pacificului”.
Totodată, a fost evocat faptul că relațiile interumane și originea latină a locuitorilor celor două ţări pot să se constituie în factori stimulatori ai dezvoltării relațiilor bilaterale.
În cursul întrevederii au fost abordate și unele aspecte concrete privind sprijinul reciproc de candidaturi ale celor două ţări în organizaţiile internaţionale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii