Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizări MAE cu privire la situaţia consulului din cadrul Ambasadei României la Ankara

ro

11 Mar, 2016 18:46 928 Marime text
Pentru clarificarea informaţiilor eronate vehiculate recent în spaţiul public, Ministerul Afacerilor Externe doreşte să sublinieze următoarele:
 
 Protecţia familiei consulului şi a persoanei sale nu a fost şi nu este periclitată sub nicio formă pe parcursul procedurilor de rechemare în ţară. Protecţia misiunilor diplomatice şi consulare ale României este asigurată, după reglementări deosebit de stricte, specifice asigurării securităţii şi integrităţii unor astfel de obiective. De altfel, protecţia personalului şi a misiunilor din exterior reprezintă o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Externe.
 
 MAE subliniază faptul că măsurile luate pentru încetarea activităţii consulului din cadrul Ambasadei au vizat exclusiv spaţiile de lucru din cadrul secţiei consulare şi au devenit imperios necesare ca urmare a refuzului repetat al persoanei în cauză de a proceda la efectuarea operaţiunii obligatorii de predare-primire. Această procedură se referă atât la spaţiile de lucru, aparatura specifică aflată în gestiune, cât şi la documentele de natură consulară.  Totodată, menţionăm că în spaţiile de lucru ale secţiei consulare nu este permis accesul persoanelor neautorizate, printre acestea numărându-se inclusiv membrii de familie ai personalului MAE. Având în vedere faptul că activitatea consulară implică operarea de date cu caracter personal, măsurile întreprinse de MAE au ca scop asigurarea protecţiei acestora.
 
 Termenul de încheiere a misiunii în serviciul exterior este determinat de o procedură specifică MAE, nefiind reglementat în legislația muncii. Acest termen este stabilit, de la caz la caz, conform circumstanțelor specifice și include, întotdeauna, perioada de predare-primire.  
 
 Conform normelor specifice MAE, activitatea la misiunile diplomatice are caracter permanent, salarizarea în serviciul exterior efectuându-se pentru toate zilele prezenţei la post, inclusiv cele nelucrătoare. De altfel, și din punctul de vedere al legislației generale, termenele sunt în general calculate pe zile calendaristice, cu excepţia cazurilor în care se precizează expres că este vorba de zile lucrătoare.
 
 
 Subliniem că încetarea misiunii în exterior nu înseamnă încetarea raporturilor de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe. Legislaţia muncii impune comunicarea motivelor încetării raporturilor de muncă doar în cazul concedierii.
 
Ministerul Afacerilor Externe nu va comenta declaraţiile făcute în spaţiul public de către soţia consulului de la Ankara, aceasta aflându-se la Ankara în calitate de membru de familie fără raporturi de muncă cu MAE, fără a avea obligaţia de a cunoaște normele și rigorile specifice MAE.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii