Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:26 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, la Conferinţa Internaţională de securitate GLOBSEC 2013

ro

19 Apr, 2013 11:05 477 Marime text19 aprilie 2013

Comunicat de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, la Conferinţa Internaţională de securitate GLOBSEC 2013
(Bratislava, 18 – 19 aprilie 2013)


Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat în perioada 18 – 19 aprilie 2013, la Bratislava, la Conferinţa Internaţională de securitate GLOBSEC 2013, organizată sub egida ministerelor afacerilor externe din Slovacia şi Polonia. Cu această ocazie, demnitarul român a avut şi o întrevedere cu ambasadorul Jan Soth, şeful cancelariei preşedintelui Republicii Slovace.
În cadrul conferinţei, Bogdan Aurescu a susţinut o prezentare şi a participat la dezbaterile de la panelul "Sistemul european de apărare antirachetă", moderat de Ian Brzezinski. În cadrul remarcilor sale, el s-a referit la contribuţia ţării noastre la construcţia arhitecturii aliate de apărare împotriva rachetelor balistice, inclusiv prin colaborarea cu SUA în realizarea scutului antirachetă. Oficialul român a subliniat că participarea ţării noastre la European Phased Adaptive Approach (EPAA) reprezintă atât un succes românesc în relaţia bilaterală cu SUA, cât şi o reafirmare a României ca un aliat credibil şi solid în cadrul NATO.
Totodată, a prezentat perspectiva românească asupra beneficiilor scutului antirachetă la nivelul securităţii europene, pornind de la reconfirmarea – de către evoluţiile internaţionale curente şi amplitudinea dezbaterii la nivel european, pe acest subiect – a validităţii argumentelor care au stat la baza deciziei NATO de creare a unei capabilităţi de apărare antirachetă.
Comentând asupra necesităţii identificării formulei adecvate privind cooperarea NATO cu Rusia, a remarcat că poziţia recent exprimată la Londra de către vicepremierul rus Rogozin, astfel cum a fost relatată de mass media, potrivit căruia din punct de vedere militar sistemul SUA (şi NATO) antirachetă nu pune probleme pentru capacitatea de descurajare nucleară a Rusiei, apare ca o confirmare a ceea ce NATO, inclusiv România, au susţinut constant. Astfel, Bogdan Aurescu a reiterat faptul că sistemul SUA/NATO nu este îndreptat împotriva şi nu ţinteşte Federaţia Rusă, el neputând fi utilizat pentru scopuri ofensive. Există atât argumente tehnice, care nu permit transformarea acestui sistem strict defensiv într-unul ofensiv, dar şi argumente juridice - de exemplu, Acordul româno-american din septembrie 2011 interzice utilizarea sistemului din România pentru alte scopuri decât în legitimă apărare, în conformitate cu Carta ONU. De asemenea, a arătat secretarul de stat, există argumente tehnice (ca numărul de interceptori ce vor fi amplasaţi, viteza lor, locaţia amplasării) care arată că sistemul nu poate afecta capacitatea de descurajare strategică a Rusiei.
"Dincolo de argumentul militar şi tehnic, care este evident şi obiectiv, din punct de vedere juridic trebuie spus cu toată claritatea că orice ameninţare cu folosirea forţei este interzisă de normele imperative ale dreptului internaţional. A spune că un sistem strict defensiv poate afecta capacitatea de descurajare strategică a altui stat, iar acest aspect poate atrage fixarea, 'ca ţintă' a unei retalieri, a elementelor componente ale sistemului defensiv în cauză, este echivalent cu o ameninţare cu folosirea forţei, care nu poate fi acceptabilă în dreptul internaţional de astăzi ", a spus secretarul de stat.    
Cu ocazia întrevederii cu ambasadorul Jan Soth, şeful cancelariei preşedintelui Republicii Slovace, secretarul de stat Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea pentru nivelul excelent al relaţiilor dintre cele două state. Discuţiile au confirmat ampla convergenţă de vederi a României şi Slovaciei pe numeroase teme de pe agenda bilaterală şi europeană.

Informaţii suplimentare

Eveniment de tradiţie în Europa Centrală, înfiinţat în urmă cu 7 ani, GLOBSEC a devenit un important forum central-european de politică externă şi securitate, oferind ocazia unor întâlniri între factori politici de nivel înalt  şi experţi de renume din Europa şi SUA.
Pe termen lung, îşi propune să devină o platformă de reflecţie internaţională, care să plaseze Europa Centrală în fluxul gândirii strategice transatlantice şi să contribuie, din perspectiva acestei regiuni, la alcătuirea agendei transatlantice de securitate, politică externă şi economică.

Ti-a placut articolul?

Comentarii