Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

ro

19 Nov, 2013 18:48 677 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat astăzi, 19 noiembrie 2013, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale. Discuţiile s-au concentrat asupra programului de lucru al Comisiei Europene pentru anul 2014, lansării exerciţiului Semestrului European de coordonare a politicilor economice în 2014, pregătirii Consiliului European din 19 – 20 decembrie 2013 şi raportului Preşedinţiei privind implementarea Concluziilor Consiliului European.

În cadrul reuniunii, miniştrii afacerilor externe sau afacerilor europene din statele membre UE au luat notă de programul de lucru al Comisiei Europene pentru anul 2014, cuprinzând dosarele prioritare la nivel european în curs de finalizare şi iniţiativele prevăzute a fi lansate până la finalul mandatului actualei Comisii şi ale căror obiective se axează pe trei paliere interconectate: identificarea priorităţilor cheie pentru creşterea economică, plasarea accentului pe finalizarea Uniunii Bancare, pieţei unice şi agendei digitale şi asigurarea operaţionalizării viitorului cadru financiar multianual.

Secretarul de stat George Ciamba a exprimat sprijinul României pentru programul Comisiei, ţinând cont de implicaţiile pozitive pentru economia naţională ale priorităţilor majore enunţate de Comisie, în special aspectele legate de operaţionalizarea fondurilor europene. Totodată, a arătat că priorităţile Comisiei pe latura relaţiilor externe - extinderea, relaţiile cu ţările Parteneriatului Estic şi din vecinătatea sudică,  criza din Siria – sunt teme de interes prioritar şi pentru politica externă a României. 

Reuniunea Consiliului Afaceri Generale a marcat, totodată, lansarea exerciţiului Semestrului European de coordonare a politicilor economice, prin prezentarea, de către viitoarea Preşedinţie elenă a Consiliului UE, a calendarului de implementare a acestui proces pe parcursul anului 2014. De asemenea, Comisia Europeană a prezentat principalele evoluţii şi provocări pentru economia europeană, sintetizate în Analiza Anuală a Creşterii 2014, al cărei mesaj cheie constă în importanţa consolidării reluării creşterii economice, în condiţiile în care se apreciază că strategiile agreate funcţionează şi statele membre îşi corectează gradual dezechilibrele. În plus, se pledează pentru o asumare naţională  sporită prin creşterea implicării Parlamentelor naţionale, a societăţii civile şi cetăţenilor.

Secretarul de stat român a exprimat aprecierea pentru contribuţia Comisiei Europene, care reflectă de o manieră corespunzătoare realităţile specifice  statelor membre şi cele mai importante aspecte pentru competitivitatea economiei Uniunii Europene. În plus, a subliniat necesitatea evitării duplicării recomandărilor specifice de ţară cu angajamentele prevăzute de programul preventiv aplicabil României şi a evidenţiat evoluţia pozitivă înregistrată de economia românească, recunoscută şi de Comisia Europeană. In plus, a recomandat folosirea în comunicarea publica a exemplelor pozitive ce au dus la consolidarea creşterii prin implementarea măsurilor adecvate, cazul României fiind elocvent în acest sens, având în vedere faptul că ţara noastră a înregistrat cea mai puternică creştere economică din UE (1,6%PIB) în cel de-al treilea trimestru al acestui an. În perspectiva reuniunii Consiliului European din 19-20 decembrie 2013, miniştrii afacerilor externe sau afacerilor europene din statele membre UE au avut, conform practicii, un schimb de opinii asupra proiectului de agendă,  care include, ca principale tematici, Politica de Securitate şi Apărare Comună, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, politica economică şi socială în contextul implementării Compactului de Creştere agreat în iunie 2012, extinderea şi progresul din domeniul energiei.

Secretarul de stat George Ciamba a salutat agenda viitorului Consiliu European, ţinând cont de temele de interes deosebit supuse dezbaterii liderilor europeni. Totodată, intervenţia şefului delegaţiei române s-a concentrat asupra principalelor obiective ale României în perspectiva viitoarei reuniuni a Consiliului European: luarea în considerare a intereselor statelor ce nu au adoptat încă moneda unică în procesul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare, reiterarea susţinerii pentru continuarea politicii de extindere a UE şi, în contextul implementării Pactului pentru creştere şi ocupare, sublinierea importanţei ridicării restricţiilor în calea liberei circulaţii a forţei de muncă. De asemenea, a salutat sprijinul deplin al Comisiei Europene pentru activitatea Procesului de Cooperare în Europa de Sud Est (SEECP), România asigurând timp de un an preşedinţia în exerciţiu a acestui proces. In plus,  în condiţiile în care Consiliul European va analiza progresele înregistrate în eforturile de stimulare a creşterii economice, ocupării şi competitivităţii europene, şeful delegaţiei române a reamintit concluziile Consiliului European din mai 2013 care reprezintă o bună bază de discuţie pentru Consiliul European dedicat competitivităţii şi politicii industriale din februarie 2014, având în vedere că energia este unul din factorii majori care condiţionează competitivitatea europeană.

George Ciamba a prezentat rezultatele Forumului Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi reuniunii miniştrilor de externe din statele dunărene, care s-au desfăşurat la Bucureşti, în perioada 28-29 octombrie 2013, evidenţiind consolidarea, la nivel politic, a importanţei Strategiei Dunării, accentul fiind pus pe dezvoltarea de proiecte cu caracter integrat, precum şi pe coordonarea dintre palierul politic şi nivelul de implementare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii