Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat George Ciamba la Conferinţa de lansare a studiilor realizate de Institutul European din România în cadrul proiectului Studii de Strategie şi Politici (SPOS) 2014

ro

25 Mar, 2015 11:15 1029 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat astăzi, 24 martie 2015, la Conferinţa de lansare a studiilor realizate de Institutul European din România (IER) în cadrul proiectului SPOS 2014.

În alocuţiunea sa, secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a felicitat Institutul European din România, aflat în coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, pentru contribuţia deosebită la promovarea proiectului european, politicilor şi valorilor UE, în rândul publicului larg.

În acest sens, a subliniat că analizele de înaltă ţinută academică în cadrul proiectului Studii de Strategie si Politici (SPOS) contribuie la „obiectivul nostru comun, care este acela de a spori încrederea cetăţenilor români în Uniunea Europeană”. A adăugat că „o astfel de abordare este cu atât mai mult necesară cu cât, în noul context european, marcat de o multitudine de provocări, este important să oferim răspunsuri prompte şi profesioniste, care să promoveze cât mai activ şi eficient interesele României”.

Referindu-se la cele două teme care fac obiectul analizei SPOS 2014 (Implicaţiile aderării României la Uniunea Bancară – către o guvernanţă mai coezivă şi transparentă şi Gazele de şist: între nevoi energetice şi standarde de mediu), secretarul român de stat a apreciat că „în actuala paradigmă economică, politică şi de securitate, care generează, nu de puţine ori, evoluţii imprevizibile, este important să ne concentrăm asupra acelor subiecte care pot stimula, în plan naţional şi european, răspunsuri comune şi solidare, cu viziune pe termen lung”.

Cu privire la studiul privind Uniunea Bancară, a arătat că acesta oferă o analiză de impact necesară în actuala etapă, dar şi dintr-o perspectivă pe termen mediu şi lung. Totodată, oficialul MAE a evidenţiat importanţa deosebită acordată de România măsurilor, la nivel european, privind consolidarea Uniunii Economice şi Monetare. In acest sens, George Ciamba a precizat că România a participat activ la negocierile pentru crearea Uniunii Bancare, în cadrul cărora a pledat consecvent pentru menţinerea transparenţei şi deschiderii faţă de statele membre din afara zonei euro, care au ca obiectiv aderarea la zona euro, astfel încât să fie asigurat un tratament echitabil pentru toate statele membre ale UE în acest proces.

În context, secretarul de stat George Ciamba a reliefat susţinerea acordată de România obiectivelor majore de stimulare a creşterii economice şi de combatere a şomajului, în plan european, prin intermediul unor instrumente precum Planul de Investiţii pentru Europa, care să aducă beneficii tuturor statelor membre UE.
Totodată, a arătat că, în concretizarea proiectului Uniunii Energetice, România susţine asigurarea securităţii energetice a UE, buna funcţionare în condiţii de siguranţă şi competitivitate a pieţei interne a UE, valorificarea surselor interne de energie în cadrul UE, inclusiv a potenţialului Mării Negre, protejarea libertăţii statelor membre de a-şi stabili mix-ul energetic, sporirea eficienţei energetice şi a securităţii în aprovizionarea cu energie din surse externe.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii