Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:07 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la Reuniunea la Nivel Înalt a Iniţiativei de Securitate în domeniul Proliferării

ro

28 May, 2013 14:39 564 Marime text
28 mai 2013Comunicat de presă 
Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la Reuniunea la Nivel Înalt a Iniţiativei de Securitate în domeniul Proliferării
(Varşovia, 27- 28 mai 2013)
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat în perioada 27-28 mai 2013, la Varşovia, la reuniunea politică la nivel înalt a Iniţiativei de Securitate în domeniul proliferării (Proliferation Security Initiative – PSI). Evenimentul a marcat aniversarea a zece ani de la lansarea Iniţiativei, în anul 2003 şi a prilejuit dezbateri privind stabilirea acţiunilor care urmează a fi întreprinse de statele semnatare în marja PSI.
În discursul susţinut în cadrul primului panel de discuţii, secretarul de stat român a exprimat ataşamentul României faţă de principiile PSI şi faţă de lupta împotriva proliferării armelor de distrugere în masă. În context, a amintit acţiunile întreprinse de instituţiile româneşti cu atribuţii în domeniu pentru sporirea capacităţii de interceptare, inspectare şi confiscare a încărcăturilor suspectate a conţine arme de distrugere în masă, mijloace de transport al armelor de distrugere în masă, materiale conexe, precum şi produse cu dublă utilizare. „România doreşte o cooperare cât mai strânsă cu statele participante la PSI în vederea derulării unor acţiuni concrete menite să sporească eficacitatea acestui mecanism şi să conducă la atingerea obiectivelor în domeniul neproliferării armelor de distrugere în masă”, a declarat secretarul de stat.
De asemenea, Bogdan Aurescu a pledat pentru continuarea acţiunilor sub egida PSI şi pentru creşterea implicării statelor participante atât în desfăşurarea acţiunilor de control al transporturilor suspecte, cât şi de promovare a principiilor PSI către statele care încă nu au andosat această iniţiativă. Demnitarul român a reliefat dorinţa României pentru obţinerea unor rezultate ambiţioase care să întărească profilul acestei iniţiative voluntare în lupta împotriva proliferării armelor de distrugere în masă.
Elemente de context
Iniţiativa de securitate în domeniul proliferării (PSI) a fost lansată oficial de SUA în 2003 şi este destinată combaterii proliferării armelor de distrugere în masă (WMD) şi a rachetelor balistice, prin blocarea transferurilor ilicite pe toate căile de transport (terestru, aerian, naval), folosind în acest scop o întreagă gamă de instrumente anti-proliferare (diplomatice, informative şi operaţionale). Cu ocazia reuniunii de la Paris (septembrie 2003), a fost adoptată Declaraţia asupra principiilor de interdicţie (Statement of Interdiction Principles), document cu caracter politic care conţine principalele linii de acţiune ale statelor participante la PSI (schimburi de informaţii, întărirea autorităţilor naţionale în domeniu, susţinerea eforturilor de interdicţie, interzicerea transporturilor suspecte).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii