Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu, la Forumul European pentru Securitate si Aparare

ro

10 Nov, 2009 15:16 919 Marime text

 10 noiembrie 2009

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, la Forumul European pentru Securitate şi Apărare

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu va participa în perioada 10-11 noiembrie 2009, la Londra, la a doua sesiune anuală de comunicări a European Security and Defense Forum, cu tema „New transnational security challenges and responses”. Oficialul român a fost invitat, să deschidă lucrările, în calitate de vorbitor principal, cu o comunicare pe tema noului Concept Strategic al NATO.
Agenda reuniunii, organizate de Chatham House şi Finmeccanica, pune accent pe ameninţările şi pe provocările actuale la adresa securităţii internaţionale şi pe posibilele soluţii de gestionare a mediului actual de securitate şi a crizelor internaţionale.
De asemenea, cu prilejul vizitei la Londra, secretarul de stat pentru afaceri strategice va participa la ceremonia oficială de înmânare a decoraţiei acordate de Preşedintele României, Traian Băsescu, profesorului James Crawford membru al echipei României în cazul Delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina) de la Curtea Internaţională de Justiţie. Evenimentul va avea loc la sediul Institutului Cultural Român din Londra.
Informaţii suplimentare
Procesul de elaborare a noului Concept Strategic a început în luna septembrie 2009, cu prima etapă, cea de reflecţie. Termenul fixat pentru finalizarea documentului este viitorul Summit al NATO, care se va desfăşura în a doua parte a anului 2010, în Portugalia. Reprezentanţii statelor membre din cadrul Consiliului Nord – Atlantic (NAC) vor fi implicaţi permanent în întregul proces.
Obiectivul procesului de elaborare a unui nou Concept Strategic al NATO este menţionat în Declaraţia privind Securitatea Alianţei, adoptată la Summit-ul NATO de la Strasbourg / Kehl, din aprilie 2009, unde se arată că statele membre NATO sunt hotărâte să reformeze Alianţa pentru a îmbunătăţi răspunsul acesteia la actualele ameninţări şi capacitatea de a anticipa riscuri viitoare.
România participă în mod activ la etapa de reflecţie din cadrul procesului de elaborare a noului Concept Strategic al NATO. Amintim, în acest sens, seria de evenimente de diplomaţie publică organizate în perioada 21 septembrie – 23 octombrie 2009 de Centrul de Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, în cooperare cu MAE, MApN şi Colegiul Naţional de Apărare, cu susţinerea Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO.
Din perspectiva României, procesul de elaborare a noului Concept Strategic este la fel de important ca şi rezultatul final. În cadrul procesului de elaborare, România va pleda pentru reafirmarea neechivocă a apărării colective şi a articolului 5 drept responsabilităţi principale ale NATO, pentru actualizarea şi consolidarea sarcinilor fundamentale ale Alianţei din actualul Concept Strategic (securitatea, descurajarea, consultarea, managementul crizelor şi parteneriatele), la care să se adauge răspunsul la noile tipuri de provocări, cu accent pe securitatea energetică şi pe proliferarea tehnologiilor  pentru rachete.
România ar dori, totodată, ca în forma finală a noului Concept Strategic să se regăsească şi alte elemente importante, cum sunt menţinerea interesului NATO şi dezvoltarea cooperării cu partenerii din imediata vecinătate a Alianţei şi a României, din Balcanii de Vest şi zona extinsă a Mării Negre, precum şi consolidarea reţelei de parteneriate a NATO şi menţinerea politicii de extindere a Alianţei („open door policy”), care a avut o contribuţie importantă la consolidarea stabilităţii şi securităţii în Europa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii