Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:37 22 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Alexandru Victor Micula la proiecţia, în avanpremieră în România, a filmului „Fiul lui Saul”

ro

09 Mar, 2016 22:21 666 Marime text
Participarea secretarului de stat Alexandru Victor Micula la proiecţia, în avanpremieră în România, a filmului „Fiul lui Saul” (Son of Saul), cu prilejul preluării de către România a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului 
 
 
Secretarul de stat pentru analiză politică și relația cu Parlamentul, Alexandru Victor Micula, a participat, la 9 martie 2016, la cinematograful Elvira Popesco, la proiecția filmului Fiul lui Saul, câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin.
Proiecţia, în avanpremieră în România, a filmului „Fiul lui Saul” (Son of Saul), o coproducţie Ungaria-Franţa, în regia lui László Nemes, a avut loc în prezenţa actorului Levente Molnár.
Evenimentul a marcat preluarea, la 8 martie 2016, de către România, a președinției Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). La manifestare au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, ai mediului academic, personalități ale vieții publice românești, precum și studenți ai Facultății de Istorie din București.
Cu acest prilej, secretarul de stat din MAE, în alocuţiunea sa, a declarat că preluarea responsabilităţii preşedinţiei IHRA “reflectă angajamentul țării noastre de asumare a propriului trecut și de a lupta împotriva manifestărilor xenofobe, antisemite și extremiste.” Reprezintă, de asemenea, un angajament pentru onorarea memoriei victimelor Holocaustului și în special pentru consolidarea educației privind Holocaustul în rândul tinerilor.
Demnitarul român a mai subliniat că un astfel de film ne îndeamnă să găsim răspunsuri despre cum ar fi trebuit să reacţioneze umanitatea pentru a evita noi tragedii, pentru a preveni escaladarea populismului și manipularea ignoranței, fenomene care au condus la instalarea dictaturilor naziste si fasciste.
 
Informaţii suplimentare: 
La 8 martie 2016, România a preluat de la Ungaria președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), în cadrul unei ceremonii solemne desfășurate la sediul Ambasadei României de la Berlin.
România va exercita această înaltă responsabilitate în perioada martie 2016 – martie 2017, funcţia de preşedinte urmând a fi exercitată de ambasadorul Mihnea Constantinescu din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Prioritățile președinției române a IHRA sunt: colaborarea cu media și social media pentru promovarea cunoașterii Holocaustului, dar și pentru combaterea negării Holocaustului, antisemitismului, rasismului, extremismului, discriminării și xenofobiei; consolidarea educației în domeniul Holocaustului în statele membre și observatoare ale organizației și promovarea cercetării academice în domeniul Holocaustului. Cele trei priorități ale președinției române susțin obiectivele fundamentale ale IHRA – memorie, educație și cercetare a Holocaustului – contribuind astfel la soliditatea misiunii organizației.
Pe durata preşedinţiei, România va urmări activităţile privind memoria, educația și cercetarea Holocaustului; conștientizarea la nivelul societății românești, în special în rândul noilor generații, a unui capitol tragic al istoriei naționale și asumarea acestuia; creșterea interesului tinerilor cercetători pentru cercetarea Holocaustului; crearea unei abordări mai consolidate a studierii Holocaustului la nivel universitar; consolidarea cunoaşterii acestei tematici în cadrul instituțiilor.
 
Detalii despre activitățile României în cadrul IHRA pot fi obținute accesând pagina http://www.mae.ro/node/34784.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii