Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Titus Corlăţean la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

ro

11 Mar, 2013 19:27 812 Marime text

Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a participat astăzi 11 martie 2013, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Bruxelles. Pe agenda Consiliului au figurat relaţia Uniunii Europene cu Rusia, relaţia UE cu Japonia, evoluţiile din vecinătatea sudică a Uniunii, în special Siria, Tunisia, Egipt şi Libia, situaţia de securitate din Irak.

În cadrul discuţiei privind Rusia, ministrul Titus Corlăţean a reiterat deschiderea României privind eforturile în vederea consolidării dialogului cu Rusia, pe baza unei agende constructive şi cuprinzătoare, fundamentata pe setul de principii şi de valori de ordin democratic de care UE este ataşată. Totodată, alături de mai mulţi miniştri europeni a pledat pentru o agenda bilaterala UE-Rusia echilibrată, care să pună în valoare atât unele din obiectivele urmărite de Federaţia Rusă în cadrul negocierilor privind încheierea unui nou Acord de Parteneriat cu UE, cât şi o serie de obiective esenţiale pentru UE şi statele membre. Această linie de conduită ar trebui, în mod necesar, să permită acomodarea unor interese specifice ale UE în vecinătatea sa estică, inclusiv ale statelor din Parteneriatul Estic care au înregistrat progrese importante în ultimii ani, şi care vizează, printre altele, asocierea la UE, tematica vizelor. 

Discuţiile privind Vecinătatea sudică au reconfirmat preocuparea şefilor diplomaţiilor europene privind instabilitatea din această regiune. În cadrul dezbaterii privind Siria, cu participarea emisarului special al ONU şi Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi, s-a degajat consensul asupra necesităţii continuării sprijinului european pentru misiunea acestuia. A fost reiterată importanţa identificării rapide a unei soluţii politice, bazată pe dialog, care să conducă la stoparea violenţelor şi la iniţierea unui proces sirian de tranziţie către democraţie şi statul de drept. 

Referitor la Egipt, miniştrii statelor membre ale UE au subliniat importanţa depăşirii actualelor divergenţe şi a implicării autorităţilor în viitoarele alegeri parlamentare, pentru asigurarea legitimităţii transformărilor democratice viitoare, în concordanţă cu aspiraţiile poporului egiptean. Totodată, a fost subliniată necesitatea identificării unor mecanisme de dialog între putere şi opoziţie. Discuţia privind Libia a reconfirmat necesitatea unor acţiuni coerente şi de substanţă ale UE, inclusiv implicarea statelor membre în procesul de reconstrucţie instituţională şi dezvoltare a capacitaţii administrative. În legătură cu evoluţiile din Tunisia, miniştrii europeni au exprimat speranţa ca noul guvern tunisian va asigura stabilitatea internă şi va continua procesul de tranziţie.
In marja reuniunii, ministrul român de externe a avut discuţii bilaterale cu omologi din statele membre pe teme de interes aflate pe agenda bilaterală şi internaţională.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii