Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:36 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni la Reuniunea regională consulară de la Istanbul

ro

12 Nov, 2013 19:45 368 Marime text
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a participat luni, 11 noiembrie, la deschiderea Reuniunii regionale consulare, care se desfăşoară la Istanbul, în perioada 11-13 noiembrie 2013.

În acest context, au fost abordate aspecte referitoare la eficienţa activităţii de asistenţă şi protecţie consulară, îmbunătăţirea modalităţilor de cooperare a misiunilor ţării noastre cu comunităţile româneşti din străinătate, dar şi înţelegerea metodologiei de aplicare a noilor reglementări europene şi naţionale în materie. Totodată, discuţiile din cadrul reuniunii au vizat şi intervenţia misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare în situaţii de criză.

În cadrul reuniunii, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezentat strategia privind românii de pretutindeni, precum şi proiectele ce vizează comunităţile istorice româneşti din afara graniţelor. În acelaşi timp, oficialul român a subliniat necesitatea coordonării acţiunilor tuturor factorilor implicaţi în păstrarea identităţii româneşti, mai ales în aceste comunităţi situate de-a lungul graniţelor statului român, precum şi modul de relaţionare cu acestea.

În cadrul reuniunii regionale consulare, ministrul delegat Cristian David a afirmat că pentru soluţionarea problemelor comunităţilor istorice româneşti de peste hotare este necesar ca atât autorităţile de la Bucureşti, cât şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare să cunoască problemele specifice acestora. De asemenea, demnitarul român a accentuat importanţa promovării limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti în comunităţile istorice şi a susţinut ideea creării unor centre de limbă, cultură şi civilizaţie română în comunităţile istorice.
 
Nu în ultimul rând, ministrul delegat Cristian David a susţinut importanţa protejării drepturilor etnicilor români din comunităţile istorice, a atenţiei care trebuie să li se acorde şi s-a referit la sprijinul pe care trebuie să îl primească fiecare român din afara graniţelor României.
 
Reuniunea regională consulară reuneşte reprezentanţi ai misiunilor diplomatice ale României şi oficiilor consulare româneşti din Turcia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovenia şi Ucraina.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii