Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la evenimentul de lansare a Preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului UE

ro

13 Jul, 2015 13:36 1060 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 13 iulie 2015, la conferinţa de lansare, la Bucureşti, a Preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului UE, organizată la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. La eveniment au participat ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg în  România, cu reședința la Atena, Christian Biever, Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea deplină a României pentru realizarea obiectivelor propuse de Preşedinţia luxemburgheză, care debutează într-un context european complicat, marcat de criza datoriilor din Grecia, fenomenul migraţiei sau persistenţa unei situaţii dificile de securitate în vecinătatea Uniunii. „Toate provocările cu care se confruntă UE reclamă răspunsuri coerente şi politici coordonate şi sustenabile, cu viziune pe termen lung. Experienţa Luxemburgului, ca stat membru fondator, care exercită pentru a 12-a oară Preşedinţia Consiliului UE, şi abordarea pro-europeană, definitorie pentru acţiunea Luxemburgului la nivel UE, creează premisele unui semestru orientat spre obţinerea de rezultate atât în beneficiul cetăţenilor europeni, cât şi al proiectului european în ansamblu”, a subliniat şeful diplomaţiei române.
Bogdan Aurescu a evidenţiat relaţiile de parteneriat, la nivel european, între România şi Luxemburg, construite pe baza interesului comun în avansarea agendei pro-europene. A reamintit, în acest context, marcarea la Bucureşti, în prezenţa ministrului luxemburghez al afacerilor externe, Jean Asselborn, a împlinirii a 10 ani de la semnarea, la 25 aprilie 2005, a Tratatului de Aderare, moment cu profunde conotaţii simbolice pentru România şi pentru construcţia europeană.
Ministrul român a salutat acordul de principiu cu privire la un nou program de asistenţă financiară pentru Grecia, anunţat de liderii Zonei Euro chiar în timpul conferinţei: „Salut în numele Ministerului Afacerilor Externe şi al Guvernului României această soluţie, care arată faptul că Uniunea Europeană are capacitatea de a găsi, în situaţii de criză, soluţii pentru cele mai complicate probleme.”
Agenda propusă de Preşedinţia luxemburgheză, cu accent pe creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, pe revitalizarea pieţei unice, îndeosebi a componentei sale digitale, pe gestionarea migraţiei şi consolidarea profilului global al UE, este susţinută de România. Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, că România va urmări respectarea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, la nivelul întregii Uniuni, inclusiv libera circulaţie a lucrătorilor şi drepturile acestora, ca pilon fundamental al pieţei interne. „Nu este acceptabilă nicio discriminare între lucrători sau membri ai familiilor lor, care muncesc corect şi plătesc impozite în statele lor de destinaţie”, a subliniat Bogdan Aurescu.
În cadrul intervenţiei sale, ministrul român a apreciat deschiderea şi abordarea părţii luxemburgheze în privinţa unor dosare de interes european, precum aderarea la spaţiul Schengen. România va continua să lucreze cu Preşedinţia luxemburgheză şi cu toţi partenerii europeni pentru a avansa în acest dosar.
De asemenea, Bogdan Aurescu a arătat că România susţine consolidarea rolului global al UE şi  a evidenţiat contribuţia şi priorităţile ţării noastre în cadrul procesului de revizuire a Politicii Europene de Vecinătate (PEV), astfel încât aceasta să răspundă, pe termen lung, intereselor comune, aspiraţiilor partenerilor, precum şi provocărilor multiple din vecinătatea UE. În acest sens, în procesul de revizuire a PEV, România a promovat ideea înfiinţării unor platforme informale de dialog cu vecinii și „vecinii vecinilor” (Security Trusts), deschise asocierii actorilor globali şi/sau regionali interesaţi, obiectivul fiind ameliorarea climatului regional prin consolidarea încrederii. România acordă o atenţie deosebită şi promovării active a Parteneriatului Estic ca instrument eficient în susţinerea parcursului european al acelor ţări partenere care au obiective ambiţioase în raport cu Uniunea Europeană şi care au performat în procesele de reformă, precum Republica Moldova.
Bogdan Aurescu a exprimat susţinere pentru continuarea politicii de extindere, care contribuie nemijlocit la succesul proiectului european.
În ceea ce priveşte cooperarea regională, şeful diplomaţiei române a amintit obiectivele României în exercitarea, începând cu 1 iulie 2015, a Preşedinţiei-în-Exerciţiu (PiE) a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), cu accent pe dezvoltarea economică a statelor membre, precum și pe dinamizarea interacțiunii dintre UE și OCEMN.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii