Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:17 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la conferinţa RACVIAC dedicată securităţii energetice

ro

27 Mar, 2015 15:15 472 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 27 martie 2015, la deschiderea conferinţei internaționale intitulate „Abordări regionale ale conceptului securităţii energetice”, desfășurată la București și organizată de Centrul de Cooperare în Domeniul Securităţii (RACVIAC) şi Ministerul Afacerilor Externe.
 
Șeful diplomației române a arătat, în cuvântul său de deschidere, că extinderea cooperării regionale, inclusiv în domeniul securității energetice, trebuie să reprezinte un obiectiv prioritar pentru statele din Europa de Sud-Est. La nivelul Uniunii Europene au fost întreprinși pași relevanți în acest sens, un moment de referință recent fiind promovarea strategiei Uniunii Energiei, obiectiv a cărui realizare este susținut ferm de către România.
 
Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, totodată, că evenimentele din vecinătatea estică a UE și din imediata apropiere a României reconfirmă faptul că stabilitatea şi securitatea sunt strâns legate de fluxurile de aprovizionare cu energie. Astfel, asigurarea unui mediu previzibil în furnizarea de energie nu se mai subsumează strict domeniului economic, ci devine, tot mai mult, o temă de securitate naţională, pe care fiecare stat trebuie să-l abordeze cu mijloacele adecvate, inclusiv prin cooperare regională, a punctat şeful diplomației române.
 
În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României, ca stat NATO pentru continuarea procesului de integrare euro-atlantică a statelor din regiune. „România, ca stat membru UE si NATO, va promova constant procesele regionale vizând consolidarea democraţiei şi va susţine eforturile de stabilizare a securităţii în Europa de Sud-Est, inclusiv în cadrul formatelor de dialog cum este cel propus de RACVIAC”, a declarat Bogdan Aurescu.
 
Acesta a mai menţionat că, pe lângă instrumentele Uniunii Europene de integrare şi consolidare a pieţei energetice, modelul NATO de abordare a problematicii securității energetice poate contribui semnificativ la valorificarea potenţialului de dialog regional în domeniul securităţii energetice.
 
Informaţii suplimentare
 
RACVIAC (Regional Arms Control Verification and Implementation Assistance Centre) a fost  înfiinţat în octombrie 2000, ca iniţiativă a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, pentru oferirea de asistenţă în domeniul controlului armamentelor, promovarea măsurilor de creştere a încrederii şi a securităţii în Europa de Sud-Est. Ulterior, extinderea activităţii RACVIAC pe tematici politico-militare mai largi, care au privit şi domeniul reformei sectorului de securitate ca premisă a ameliorării stabilităţii regionale, a condus la redenumirea Centrului în “RACVIAC- Centrul pentru Cooperare în Domeniul Securităţii”.                       
 
Printre invitaţi la conferința de la București se află reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe din România, ai statelor membre RACVIAC, ai Comisiei Europene, ai NATO, ai Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie (ACER), specialişti ai altor instituţii din România cu atribuţii în acest domeniu, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
 
Discuţiile se concentrează atât pe abordarea provocărilor şi oportunităţilor în materie de securitate energetică specifice regiunii Europei de Sud-Est, cât şi pe discutarea aspectelor strategice privind energia în contextul actual al securităţii regionale.  Printre obiectivele comune urmărite se regăsesc: promovarea dialogului bazat pe o viziune strategică comună adaptată necesităţilor si potenţialului regiunii, precum şi încurajarea schimbului de bune practici în ceea ce priveşte iniţiativele de asigurare a securităţii energetice în Europa de Sud-Est.
 
Pe agendă se regăsesc inclusiv aspecte specifice cadrului sectorial specific Uniunii Europene, inclusiv prin diseminarea parametrilor noii strategii energetice europene avansată prin recentul proiect al Uniunii Energetice.

Ti-a placut articolul?

Comentarii