Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:53 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la reuniunea informală Snow Meeting

ro

09 Jan, 2014 13:31 776 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va participa în perioada 9-10 ianuarie 2014,  la reuniunea informală Snow Meeting, organizată la Trakai, Lituania, la invitaţia ministrului lituanian de externe, Linas Linkevičius.  

Acest forum de dezbateri, aflat la cea de a şaptea sa ediţie consecutivă, se derulează pe parcursul a două zile şi urmăreşte, în principal, realizarea unui schimb consistent de idei privind o serie de teme de interes foarte actual de pe agendele NATO şi UE. La reuniune vor participa miniştri de externe din state membre ale celor două organizaţii, precum şi reprezentanţi de marcă ai unor think-tank-uri europene şi nord-americane.

Ediţia din 2014 se va concentra asupra discutării stadiului şi perspectivelor provocărilor mediului de securitate european şi global în etapa următoare, cu accent pe Summit-ul NATO din 2014, rezultatele Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius şi relaţia transatlantică.
În contextul participării la Snow Meeting, şeful diplomaţiei române va avea o intervenţie cu tema “What shall we bring to the next Summit?”, în care va evidenţia perspectiva României asupra principalelor subiecte de pe agenda reuniunii la vârf a NATO din Marea Britanie.

În acest sens, va sublinia importanţa relaţiei transatlantice şi va împărtăşi evaluările României asupra viitorului NATO, inclusiv prin prisma asigurării capacităţilor şi interoperabilităţii necesare pentru menţinerea relevanţei Alianţei Nord-Atlantice ca actor-cheie în domeniul securităţii. De asemenea, şeful diplomaţiei române se va referi la situaţia din Afganistan şi la angajamentul NATO după încheierea în 2014 a misiunii ISAF.
Ministrul român de externe va mai evidenţia în alocuţiunea sa sprijinul ţării noastre pentru o angajare consistentă a partenerilor Alianţei, în special a celor din Balcanii de Vest şi bazinul Mării Negre, precum şi importanţa politicii NATO a uşilor deschise în perspectiva Summit-ului din 2014.

În marja participării la Snow Meeting, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, va avea o întrevedere cu omologul său lituanian, Linas Linkevičius.
La întâlnirea Snow Meeting mai participă miniştrii de externe ai Estoniei, Lituaniei, Suediei şi Slovaciei, Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, precum şi Adjunctul Secretarului General al NATO şi Reprezentanţii Speciali ai UE pentru Caucazul de Sud şi Asia Centrală, alături de o serie de analişti şi experţi internaţionali de politică externă.

Ti-a placut articolul?

Comentarii