Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele UE (tip Gymnich)

ro

06 Apr, 2014 16:33 860 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, în perioada 4-5 aprilie 2014, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE (tip Gymnich), care s-a desfăşurat la Atena (Grecia).
Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte de actualitate, precum evoluțiile din Ucraina si Republica Moldova, cadrul strategic al relațiilor UE - Rusia, rolul și implicațiile Vecinătății estice și sudice, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu cu accent pe situația din Siria și implicațiile asupra spaţiului European Mediteranean.
În prima parte a reuniunii, dezbaterile s-au concentrat asupra Vecinătăţii estice, fiind analizate ultimele evoluții din Ucraina și Republica Moldova, inclusiv prin prisma relațiilor cu partenerii transatlantici, precum și situația actuală și perspectivele relațiilor cu Federația Rusă.
Miniștrii de externe au reconfirmat necesitatea de a sprijini parcursul european al Ucrainei cu sublinierea menținerii coerenței și unității acțiunii europene în abordarea relațiilor cu statele din vecinătatea estică și sudică a UE.
În cadrul discuțiilor, a fost subliniată importanța unei abordări diferențiate conform principiului « more to more », și anume alocarea asistenței UE în conformitate cu performanțele individuale ale fiecărui stat în implementarea angajamentelor asumate prin Planurile de Acțiune cu UE. A fost menționată necesitatea adaptării pentru viitor a Parteneriatului Estic, în lumina evoluțiilor recente din regiune. Este necesar un proces de reflecție aprofundată și aplicarea lecțiilor învățate cu privire la vecinătate, cu accent pe promovarea valorilor democratice și respingerea abordării promovate de Rusia, aceea de a impune alegerea între modele de dezvoltare.
Ministrul Titus Corlățean a reiterat poziția României de sprijin pentru Ucraina în parcursul european al acesteia. A salutat accelerarea procedurilor pentru Republica Moldova, respectiv pentru Georgia, în vederea semnării Acordului de Asociere şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb cât mai curând posibil. Totodată, a punctat relevanţa pentru întreaga regiune a angajării ireversibile a Republicii Moldova pe calea europeană, precum şi necesitatea ca sprijinul pentru acest obiectiv să se manifeste atât politic, cât şi concret, prin asistenţă suplimentară şi o atitudine pro-activă în întâmpinarea dificultăţilor, respectiv presiunilor externe care ar putea apărea la adresa Republicii Moldova. A reafirmat satisfacția față de intrarea în vigoare, până la sfârșitul lunii aprilie, a includerii Republicii Moldova în programul european de liberalizare a vizelor.
A fost reconfirmat interesul miniștrilor de externe UE pentru continuarea progreselor și reformelor care să permită avansarea statelor candidate în negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.
În context, ministrul Titus Corlățean a subliniat contribuția României, în calitate de Președinție în Exercitiu a SEECP, la sprijinirea statelor candidate în procesul de aderare la UE, precum și la promovarea unei percepții pozitive în exterior asupra regiunii. A menționat organizarea  la București, în iunie 2014, sub președinția României, a reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) și a summit-ului SEECP. A atras atenția asupra importanței menținerii angajamentelor asumate de guvernele statelor din Balcani cu privire la respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
Miniștrii de externe din statele candidate[1] au exprimat dorința ca țările lor să fie invitate să participe mai des la discuțiile miniștrilor de externe UE în formatul actual.
Concluziile reuniunii au arătat că se impune consolidarea acțiunii Uniunii Europene, cooperarea cu partenerii strategici, în primul rând cu SUA, simultan cu accelerarea finalizării negocierilor Acordului UE-SUA de cooperare economică. A fost reiterată necesitatea întăririi rolului Uniunii Europene, ca entitate politică internațională, prin utilizarea tuturor instrumentelor de acțiune politică și de securitate aflate la dispoziția sa. Apartenența la UE presupune nu doar a beneficia de politica sa externă și de securitate, dar și a contribui la gestionarea eficientă a crizelor și a situațiilor deosebite, întotdeauna în cadrul dreptului internațional, confirmând rolul Uniunii ca actor internațional de prim rang.
În marja reuniunii, ministrul Titus Corlățean a avut o serie de întrevederi cu omologi din statele membre UE și din statele candidate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii