Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la conferinţa de presă prilejuită de lansarea Preşedinţiei italiene a Consiliului UE

ro

02 Jul, 2014 17:11 1221 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 2 iulie 2014, la conferinţa de lansare, la Bucureşti, a Preşedinţiei italiene a Consiliului UE, organizată de Ambasada Italiei în România.
La eveniment au participat ambasadorul Italiei, Diego Brasioli, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Filote, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti şi reprezentanţi mass media.
În deschiderea intervenţiei sale, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a arătat că România va susţine angajat priorităţile preşedinţiei italiene a Consiliului Uniunii Europene, pe linia discuţiilor avute în acest sens cu ministrul italian al afacerilor externe, Federica Mogherini, in cadrul vizitei efectuate de aceasta la Bucureşti, la 28 mai 2014.  A exprimat convingerea că mandatul Preşedinţiei italiene va fi unul dinamic şi de succes.
A subliniat, în acelaşi timp, aprecierea faţă de activitatea Preşedinţiei elene a Consiliului UE şi buna colaborare a acesteia cu autorităţile române.
România împărtăşeşte pe deplin obiectivul unei Europe mai puternice şi mai solidare aşa cum este reflectat în priorităţile preşedinţiei italiene”, a transmis ministrul Titus Corlăţean, afirmând necesitatea adoptării cu prioritate de măsuri pentru creştere economică şi stimularea creării de locuri de muncă, în special pentru tineri.
Configurarea unui cadru instituţional european, continuarea măsurilor de creştere economică şi crearea de noi locuri de muncă, extinderea UE, vecinătatea Uniunii, consolidarea spaţiului de justiţie şi afaceri interne, vor reprezenta teme prioritare pe agenda Preşedinţiei italiene, de interes şi pentru România în perioada următoare.
În contextul schimbărilor instituţionale care vor avea loc pe durata mandatului Preşedinţiei italiene, şeful diplomaţiei române a exprimat sprijinul deplin al României în vederea asigurării unei reînnoiri instituţionale de succes, care să ofere cât mai curând rezultate concrete pentru cetăţeni. Totodată, a reafirmat îngrijorarea faţă de ascensiunea mişcărilor xenofobe şi extremiste, aspect evidenţiat in cadrul recentelor alegeri europene. Aceste evoluţii vor „necesita un răspuns inteligent şi coordonat. Trebuie găsite modalităţi de prevenire a fenomenului de eroziune a proiectului european şi depuse eforturi pentru prezervarea valorilor europene, care rămân puncte de atracţie pentru statele care vor să acceadă în Uniune”, a susţinut Titus Corlăţean.
Măsurile de creştere economică prevăzute ca obiective ale preşedinţiei italiene, vizând stimularea investiţiilor vor juca un rol esenţial în asigurarea creşterii competitivităţii economiilor europene şi crearea de noi locuri de muncă, mai ales în rândul tinerilor. Ministrul român al afacerilor externe a asigurat că România va coopera îndeaproape cu preşedinţia italiană în vederea avansării agendei europene pe această problematică. Totodată, a salutat abordarea principială a preşedinţiei italiene şi a trio-ului Preşedinţiei UE în ceea ce priveşte respectarea libertăţilor fundamentale ale Uniunii, inclusiv a liberei circulaţie a cetăţenilor, care reprezintă una din realizările majore ale Uniunii şi o expresie a cetăţeniei europene.
În ceea ce priveşte spaţiul Schengen, ministrul Titus Corlăţean a declarat că este esenţială o consolidare a spaţiului Schengen, inclusiv prin extinderea sa. “Contăm pe sprijinul Preşedinţiei italiene pentru obţinerea de progrese substanţiale în privinţa aderării României la Schengen, până la sfârşitul acestui an, în baza abordării în doi paşi. Suntem pregătiţi să lucrăm îndeaproape cu partenerii italieni, precum şi cu alte state membre pentru realizarea acestui obiectiv”, a susţinut ministrul. La rândul său, ambasadorul Diego Brasioli a afirmat că din punctul de vedere al Italiei, România a îndeplinit toate condiţiile pentru accesul în spaţiul Schengen încă din anul 2011, iar preşedinţia italiană va face în continuare demersuri pe lângă partenerii europeni pentru realizarea acestui obiectiv.
În cadrul intervenţiei sale, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a salutat, de asemenea, priorităţile preşedinţiei italiene în ceea ce priveşte consolidarea rolului extern al Uniunii. În acest sens, a subliniat că România va sprijini eforturile preşedinţiei italiene în continuarea procesului de extindere a Uniunii. “Extinderea Uniunii Europene a fost şi este o poveste de succes. A generat performanţă economică şi politică, a  adus valoare adăugată proiectului comunitar şi statelor candidate în ansamblu”. În context, a amintit faptul că, România, în calitate de stat care tocmai a încheiat cu succes mandatul preşedinţiei Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), a urmărit atât consolidarea cooperării regionale, cât şi sincronizarea acesteia cu agenda de extindere a UE.
Şeful diplomaţiei române a exprimat încrederea în abordarea echilibrată a preşedinţiei italiene, în ceea ce priveşte politica Uniunii în vecinătatea sudică şi estică a acesteia. A salutat recenta semnare a Acordurilor de Asociere cu R. Moldova, Georgia şi Ucraina şi a precizat că România contează pe sprijinul preşedinţiei italiene în parcurgerea unui proces rapid de ratificare a acestora de către statele membre UE. A arătat ca Guvernul României a întreprins, de asemenea, demersurile necesare pentru ratificarea rapidă a acestor acorduri.
În numele Comisiei Europene, Şefa Reprezentanţei acesteia în România, Angela Filote, a mulţumit statelor membre şi României pentru susţinerea atât a politicii de vecinătate, cât şi a politicii de extindere, invocate pentru a face faţă unor provocări precum criza din Ucraina.
Şeful diplomaţiei române, a mulţumit în contextul preşedinţiei italiene a Consiliului UE pentru cooptarea unui diplomat român în echipa care gestionează la nivelul MAE italian, responsabilităţile asumate în această calitate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii