Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:52 17 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Lazăr Comănescu la reuniunea informală a statelor participante la SEECP

ro

02 Feb, 2016 15:02 561 Marime text
Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a participat, la 2 februarie 2016, la Sofia, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată de către Bulgaria, în calitate de Preşedinţie-în–exerciţiu (PiE) a SEECP.

Reuniunea a avut drept scop realizarea unui schimb de opinii privind evoluţiile recente din sud-estul Europei şi stadiul proceselor de integrare europeană şi euro-atlantică ale statelor din regiune.
Au fost abordate, de asemenea, teme de actualitate de pe agenda europeană şi regională, precum securitatea energetică şi migraţia. Privitor la migraţie, participanţii au adoptat şi o declaraţie.

În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe a exprimat aprecierea ţării noastre pentru modul în care PiE bulgară a SEECP îşi exercită mandatul. Totodată, a reiterat sprijinul ferm al României pentru înaintarea procesului de integrare europeană şi euro-atlantică în regiunea sud-est europeană, cu accent pe nevoia continuării evoluţiilor pozitive din ultima perioadă. 

Pe de altă parte, a evidenţiat preocuparea României cu privire la evoluţiile îngrijorătoare din Vecinătatea Estică a UE şi seriozitatea cu care ţara noastră tratează fenomenul migraţiei. Şeful diplomaţiei române s-a referit şi la abordarea promovată de România în privinţa limitării efectelor fenomenelor migraţiei şi terorismului asupra ţărilor participante la SEECP şi a statelor membre UE, precum şi la eforturile concrete întreprinse în acest sens. Totodată, a menţionat proiectele susţinute şi propuse de România care au ca scop consolidarea independenţei energetice a întregului areal SEECP.

În marja reuniunii ministeriale, ministrul Lazăr Comănescu a avut scurte convorbiri cu omologii bulgar, macedonean şi albanez în cadrul cărora au fost examinate modalităţi de consolidare a cooperării bilaterale, imprimarea unui caracter pragmatic relaţiilor dintre România şi aceste state, cu accent pe componenta economică şi dezvoltarea de proiecte de interes comun.
 
Informaţii suplimentare:
Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) este forumul politic cel mai important din regiune, care reuneşte următoarele state participante: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Bulgaria, Grecia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Serbia, Turcia, Republica Moldova (2006), Muntenegru (2007), Slovenia (2010).
Bulgaria deţine Preşedinţia-în-exerciţiu a SEECP în perioada iunie 2015 – iunie 2016, fiind precedată de Albania şi urmată de Croaţia, state care în prezent formează Troica SEECP.

Ti-a placut articolul?

Comentarii