Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:52 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

ro

14 Dec, 2015 19:28 730 Marime text
Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a participat astăzi, 14 decembrie 2015, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din Uniunea Europeană (CAE). Pe agendă s-au aflat următoarele subiecte: evoluţiile recente din statele Parteneriatului Estic (PaE); lupta împotriva terorismului; situaţia din Irak; evoluţiile din Libia, în prezenţa Trimisului Special al Secretarului General al ONU, Martin Kobler.

  Discuţia privind Partenerii estici s-a axat pe importanţa implementării angajamentelor asumate de statele partenere şi pe sprijinul UE pentru procesele de reformă din aceste ţări. Referindu-se la Republica Moldova, ministrul Lazăr Comănescu a arătat că, în contextul regional şi cel intern actual, se impune accelerarea eforturilor forţelor politice de la Chişinău pentru formarea unui guvern stabil şi pro-european, care să continue reformele începute. Ministrul român a subliniat necesitatea realizării unei discuţii aplicate, în cadru formal şi informal, pe dimensiunea răsăriteană şi, împreună cu alţi omologi, privind Republica Moldova. Având în vedere relevanţa sporită a dimensiunii de securitate a Politicii Europene de Vecinătate, şeful diplomaţiei române a punctat necesitatea unei complementarităţi cu acţiunea altor instituţii internaţionale, cum ar fi NATO. Ministrul Lazăr Comănescu a făcut apel la implicarea UE şi a statelor membre, pentru a continua să transmită semnale factorilor politici de la Chişinău în vederea menţinerii Republicii Moldova pe calea reformelor şi a stabilităţii. Totodată, a accentuat necesitatea continuării parcursului european al Republicii Moldova, singurul în măsură să răspundă adecvat solicitărilor de transparenţă, reformare şi prosperitate ale societăţii.

  În ceea ce priveşte Ucraina, demnitarul român a exprimat susţinere pentru continuarea procesului extins de reforme, care să permită implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, începând cu 1 ianuarie 2016. De asemenea, ministrul afacerilor externe a reafirmat necesitatea ca Acordurile de la Minsk să fie implementate în integralitate şi a subliniat nevoia de responsabilitate din partea tuturor părţilor, inclusiv a Kievului.
  Referitor la Georgia, oficialul român a apreciat prelungirea mandatului Reprezentantului Special al UE pentru Caucazul de Sud şi criza din Georgia, până la 28 februarie 2017, fiind un instrument menit să asigure credibilitatea şi vizibilitatea angajamentului politic continuu al UE în regiune.
  În cadrul dezbaterii privind combaterea terorismului, ministrul Lazăr Comănescu a reiterat faptul că se impune utilizarea tuturor instrumentelor de drept internaţional şi promovarea unor soluţii noi în lupta împotriva acestui fenomen.

  În marja reuniunii CAE, miniştrii de externe din statele membre UE au avut un dejun de lucru cu ministrul de externe turc, Mevlüt Çavuşoğlu. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a exprimat satisfacţie pentru noul impuls în relaţia UE-Turcia. De asemenea, a salutat contribuţia activă a Turciei în sprijinirea eforturilor internaţionale pentru soluţionarea conflictelor din Siria şi din Libia.
  Tot în marja CAE, ministrul Lazăr Comănescu a participat la un mic dejun de lucru cu ministrul de externe belarus, Vladimir Makei. Discuţiile au evidenţiat interesul reciproc pentru deschiderea şi consolidarea relaţiei UE-Belarus. A fost subliniată în context importanţa continuării proceselor de democratizare în această ţară.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii