Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:08 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la evenimentul dedicat iniţiativei României privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului

ro

27 May, 2015 23:46 532 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit miercuri, 27 mai 2015, la Strasbourg, un eveniment de promovare a inițiativei României privind crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului, în marja Reuniunii mondiale a Societăților naționale de drept internațional.

Ministrul afacerilor externe a prezentat elementele principale ale acestei inițiative promovate de România, arătând că încă de la momentul lansării sale, în cursul lunii februarie 2015, aceasta a generat un larg interes în mediul diplomatic internațional.

”Două motive esențiale m-au determinat să avansez această propunere. În primul rând, sunt ferm convins că statul de drept și justiția internațională reprezintă valori universale. Sunt, însă, necesare instrumente concrete pentru ca acestea să dobândească eficiență, iar curțile și tribunalele internaționale sunt astfel de instrumente. În al doilea rând, trebuie să recunoaștem că fenomenele teroriste sunt tot mai prezente în viața noastră. Evenimentele tragice precum cele de la Charlie Hebdo din Paris, Muzeul Bardo din Tunis sau de la Universitatea Garissa din Kenya au generat o emoție deosebit de puternică și nu pot fi uitate ușor. Terorismul este una dintre cele mai atroce crime și una dintre amenințările cele mai insidioase. Este o provocare globală care reclamă o acțiune globală folosind dreptul și justiția ca instrumente. Poate acesta să fi fost unul dintre visele marelui jurist român Vespasian Pella, unul dintre fondatorii dreptului internațional penal şi ai Curții Penale Internationale Permanente. Moștenirea lui include contribuția pentru două importante convenții care au fost adoptate în 1937, Convenția privind sancționarea și prevenirea terorismului (care a definit actele de terorism), respectiv Convenția privind crearea unei Curți penale internaționale (pentru sancționarea actelor de terorism)”, a arătat Bogdan Aurescu în deschiderea evenimentului.

Șeful diplomației române a evidențiat că, pentru a deveni realitate și pentru a fi cu adevărat un instrument global în lupta împotriva terorismului, proiectul Curții Internaționale împotriva Terorismului necesită identificarea soluțiilor celor mai potrivite și universal acceptabile pentru definirea competenței materiale a curții, respectiv identificarea mijloacelor juridice care să conducă la adoptarea rapidă a statutului acestei curți.

“Facem pași concreți în direcția materializării acestei inițiative a României. Am găzduit la București primele consultări la nivel de experți juridici din România, Spania şi Olanda pentru creionarea statutului acestei curți, iar o a doua întâlnire a avut loc la Madrid. Munca cea mai grea acum urmează: rafinarea textului juridic și asigurarea sprijinului celui mai larg al comunității internaționale, din partea statelor din toate zonele geografice. Succesul inițiativei depinde de dorința reală a statelor de a combate terorismul cu mijloace juridice. Pentru a reuși trebuie să manifestăm ambiție și hotărâre”, a subliniat ministrul afacerilor externe în finalul intervenție sale.

La eveniment a participat, de asemenea, profesorul (emerit) Alain Pellet, Preşedinte al Societăţii Franceze de Drept Internaţional, fost membru şi preşedinte al Comisiei de Drept Internaţional, care a argumentat în favoarea proiectului propus de România. "Ideea unei Curți Internationale împotriva terorismului, propuse de România, este una foarte bună. Sper să se transforme în realitate nu peste prea mult timp", a spus profesorul Pellet.

Evenimentul de la Strasbourg a fost primit cu mare interes de participanți și a constituit o bună oportunitate pentru diseminarea iniţiativei României în rândul specialiştilor în drept internaţional. Totodată, a fost un semnal de încurajare a implicării societăţilor naţionale pentru drept internaţional, în procesul de reflecţie privind folosirea dreptului internațional în scopul combaterii terorismului.
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii