Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la deschiderea conferinţei „Media 2020 – Bringing media to the future”

ro

30 Jun, 2015 14:02 876 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 30 iunie, la deschiderea conferinţei „Media 2020 – Bringing media to the future”, eveniment organizat în premieră la Bucureşti de Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Uniunea Audiovizualului din zona Asia-Pacific (ABU).
Alături de ministrul Bogdan Aurescu, în deschiderea conferinţei „Media 2020 – Bringing media to the future”, au luat cuvântul Ovidiu Miculescu, preşedinte director general al Societăţii Române de Radiodifuziune şi Dr. Javad Mottaghi, secretar general al Uniunii AudioVizualului Asia-Pacific (ABU).
În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe a vorbit despre modul în care evoluţia  tehnologică a influenţat şi a schimbat media. „Ştim că informaţia înseamnă putere. Dar, în zilele noastre, puterea constă în cât de repede putem obţine şi apoi transmite mai departe informaţia”, a apreciat Bogdan Aurescu.
Dezvoltarea internetului, apariţia a numeroase platforme digitale şi reţele de social media, extinderea accesului la telefonia mobilă sunt evoluţii care şi-au pus amprenta asupra modului de comunicare şi de transmitere a informaţiilor, atât în cazul  mass-media, cât şi în ceea ce priveşte comunicarea instituţională. Presa a trebuit să se adapteze comunicării în spaţiul virtual, această modalitate de transmitere a informațiilor devenind tot mai extinsă, inclusiv datorită schimbării preferinţelor consumatorilor de media. De asemenea, comunicarea instituţională, inclusiv a diplomaţiei, a trebuit să ţină cont de aceste realităţi în continuă schimbare, care ajung să influenţeze agenda publică.
„Instituţiile publice trebuie să se adapteze, iar Ministerul Afacerilor Externe utilizează tot mai mult platformele de diplomaţie digitală pentru a-şi comunica acţiunile şi obiectivele de politică externă”, a precizat Bogdan Aurescu. Aceste dimensiuni suplimentare ale comunicării publice adaugă un nou nivel al dialogului cu cetăţenii, dar şi un grad sporit de responsabilitate în procesul de comunicare instituţională.
Pe de altă parte, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că dezvoltarea tuturor acestor platforme digitale oferă pentru prima dată cetăţenilor, consumatorilor de media, posibilitatea să intervină, să comenteze, să reacţioneze, devenind la rândul lor generatori de ştiri. Astfel, jurnalismul ajunge în prezent un domeniu la care cetăţenii au acces şi în care se implică tot mai mult.
„Jurnalismul nu mai înseamnă doar a relata despre ceva, însemnă şi a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie”, a mai subliniat ministrul afacerilor externe, menţionând exemplul crizelor umanitare, cum a fost cutremurul din Nepal din luna aprilie, când cei aflaţi în regiune au publicat informaţii pe reţelele de socializare. Acest lucru a ajutat la localizarea persoanelor care aveau nevoie de asistenţă şi de intervenţia autorităţilor.
La finalul intervenţiei sale, ministrul român de externe a subliniat că valoarea unei prese profesioniste, accesibile şi adaptabile, este cu atât mai relevantă în actualul context internaţional, când campanii de dezinformare şi propagandă devin elemente din ce în ce mai sensibile ale ameninţărilor complexe cu care se confruntă lumea contemporană. Misiunea jurnaliştilor profesionişti în sprijinul statului de drept, al drepturilor şi libertăţilor fundamentale, al principiilor de bază ale dreptului internaţional, devine, în aceste condiţii, cu atât mai importantă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii