Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:06 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la Conferinţa „Ziua Europei – 9 mai 2015”

ro

08 May, 2015 19:50 1201 Marime text
În contextul evenimentelor de marcare a Zilei Europei, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 8 mai 2015, la conferinţa dedicată momentului aniversar, organizată la sediul Bibliotecii Centrale Universitare de către Ministerul Afacerilor Externe-Centrul Infoeuropa, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
Au mai participat la conferinţă Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Stefano Rolando, Preşedintele onorific al Clubului de la Veneţia, alături de reprezentanţi ai corpului diplomatic, mediului academic şi universitar.

Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a subliniat semnificaţia specială a Zilei Europei şi a „Declaraţiei Schuman” din 9 mai 1950: „Ziua Europei este cel mai potrivit moment pentru a ne reaminti idealurile inovatoare şi generoase care, după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, au modelat treptat şi ireversibil Europa, transformând-o, pe parcursul anilor, şi mai ales după procesele democratice care au urmat căderii Cortinei de Fier, în cel mai inovativ proiect de unitate a continentului, creat pentru a aduce o pace durabilă, securitate şi prosperitate pentru toţi europenii.” În context, demnitarul român a evocat împlinirea, la 25 aprilie 2015, a 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană.
În cadrul intervenţiei sale, ministrul român al afacerilor externe a subliniat că politica de extindere a Uniunii Europene a fost una dintre cele mai de succes politici aplicate până acum, conducând, după 1989, la transformarea fundamentală a întregii regiuni prin racordarea durabilă la setul de norme şi valori europene, cu impact benefic asupra vieţii cetăţenilor, inclusiv pentru cetățenii României.
Ministrul Bogdan Aurescu a amintit susţinerea de către România a construcţiei europene şi a continuării procesului de integrare europeană, în baza respectului deplin pentru valorile şi principiile fundamentale ale UE. A subliniat, în context, necesitatea unei abordări solidare şi coerente la nivel UE, pentru a gestiona eficient provocările multiple actuale, cum ar fi tendinţele către euro-scepticism, xenofobie sau radicalizare sau evoluţiile mediului de securitate din vecinătatea Uniunii.

Şeful diplomaţiei române a mai subliniat susţinerea acordată de România Parteneriatului Estic, ca viziune comună strategică de sprijinire a ţărilor partenere, ca Republica Moldova, care dovedesc angajament în procesul de reformă şi pentru parcursul european. A menţionat că aceste progrese, facilitate de semnarea şi începerea aplicării provizorii a Acordurilor de asociere/Acordurilor cuprinzătoare de Liber Schimb, precum şi progresele înregistrate cu privire la liberalizarea regimului de vize, „au confirmat că sprijinul acordat de România, de partenerii noştri europeni, pe acest drum reprezintă o opţiune politică solidă, care trebuie să continue, dacă ne dorim mai multă prosperitate, buna guvernare şi stabilitate în vecinătatea estică”.

În continuarea evenimentelor de marcare a Zilei Europei, secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul Radu Podgorean a vizitat la 8 mai 2015 standul României, de la stația de metrou Piața Victoriei (M1), din cadrul “METRO EUROPE”, eveniment organizat în parteneriat cu Metrotrex, Primăria Municipiului București și 16 ambasade şi institute culturale ale statelor membre ale Uniunii Europene. Staţiile de metrou incluse în program sunt amenajate astăzi cu însemne ale statelor membre UE care derulează diferite acţiuni culturale, precum recitaluri muzicale, proiecţii de videoclipuri, spectacole de dansuri tradiţionale sau de muzică mixată de DJ. Standul României cuprinde o expoziţie de artă populară realizată de Muzeul Ţăranului Român, cu tema „Tezaure româneşti din patrimoniul protejat UNESCO şi două puncte de informare cu materiale de interes general privind Uniunea Europeană şi cu materiale specifice MAE, de interes pentru cetăţenii români.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii