Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Bogdan Aurescu la UN Youth Summer School on Diplomacy

ro

21 Jul, 2015 14:43 924 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a susținut astăzi, 21 iulie 2015, o prelegere în cadrul Școlii de Vară în domeniul Diplomaţiei „Ucraina. Dincolo de ştiri”, organizată de Asociaţia Tineretul ONU din România (UN Youth Summer School on Diplomacy - Ukraine: Beyond the Headlines).

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că Ministerul Afacerilor Externe consideră acest proiect al școlii de vară deosebit de util și de important pentru stimularea interesului tinerilor în domeniul relațiilor internaționale și al diplomației.

În prezentarea sa, șeful diplomației române s-a concentrat pe modelul intercultural românesc și protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităţilor naţionale, cât și pe explicarea unor concepte-cheie precum „multiculturalitate și interculturalitate”; „integrare sau segregare”. Tema prelegerii de astăzi se încadrează în demersurile MAE de a marca, în 2015, împlinirea a 20 de ani de la adoptarea Convenției-Cadru a Consiliului Europei privind Protecția Minorităților Naționale, România fiind primul stat care a ratificat acest important instrument.

“Protejarea persoanelor aparținând minorităților naționale nu poate să justifice, sub nicio formă, violența, utilizarea forței sau încălcarea normelor de drept internațional. Diversitatea culturală este un câștig valoros pentru societate în ansamblul său. Coexistența minorităților și diversitatea culturală nu trebuie văzute ca o problemă de securitate a statului, ci, din contră, ca un avantaj”, a declarat ministrul afacerilor externe. Astfel, ministrul de externe a arătat că într-o societate deschisă, pluralistă și democratică, minoritățile naționale nu numai că sunt protejate, dar li se și oferă un climat integrator, care să stimuleze dezvoltarea și cultivarea identității lor, inclusiv prin implicarea acestora în viața publică.

“Pariul este câștigat de societate, în ansamblul său, dacă minoritatea și majoritatea interacționează constructiv, iar minoritatea participă la luarea deciziilor privind societatea în ansamblul său, întrucât atunci vorbim de dezvoltare, de diversitate și de interconexiuni  veritabile în toate domeniile. (…). Interculturalismul, ca etapă superioară a multiculturalismului, presupune, dincolo de co-existență și prezervare a identității, o interacțiune valoroasă și un schimb reciproc avantajos de valori culturale”, a subliniat ministrul.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a explicat măsurile pe care statul român le-a luat de-a lungul timpului pentru protecția minorităților naționale de pe teritoriul țării și pentru implicarea lor în viața publică. Astfel, este recunoscut faptul că România a dezvoltat, cu importanta contribuţie a membrilor minorităţilor naţionale ce locuiesc pe teritoriul său, un veritabil model în materie de promovare a interculturalității și de angajament asumat pentru consolidarea sistemului de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, depășind standardele internaționale în domeniu.

Şcoala de Vară pe teme de Diplomaţie a UN Youth Association of Romania este un proiect ajuns la a treia ediţie, ea reunind în acest an 40 de studenţi  din 14 țări (România, Republica Moldova, SUA, Spania, China, Liban, Mexic, Polonia, Slovacia, Rusia, Marea Britanie, Olanda, Ucraina, Portugalia), şi un număr de 20 de lectori – diplomaţi, profesori universitari, experţi – care ţin prelegeri pe teme conexe activităţii diplomatice și relațiilor internaționale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii