Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:00 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Afacerilor Externe sărbătoreşte Ziua Minorităţilor Naţionale

ro

18 Dec, 2013 19:17 460 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe sărbătoreşte astăzi, 18 decembrie, Ziua Minorităţilor Naţionale, dată reper celebrată la nivelul întregii comunităţi internaţionale, urmare adoptării în 18 decembrie 1992 de către Adunarea Generală a ONU a Declaraţiei cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase (47/135).

Ministerul Afacerilor Externe reafirmă, cu acest prilej, ataşamentul ferm al României faţă de prezervarea şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor şi necesitatea ca toate statele pe teritoriul cărora trăiesc minorităţi să adopte, în mod proactiv, măsuri menite să asigure protejarea identităţii naţionale, etnice, culturale, religioase şi lingvistice a acestor persoane. La 21 de ani de la adoptarea Declaraţiei ONU, prevederile acesteia, care consacră dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor de a se bucura de propria lor cultură, tradiţii şi valori, de a practica propria lor religie şi de a-şi folosi propria limbă, liber, neîngrădit şi în mod nediscriminatoriu, de a avea acces la educaţie în limba maternă sunt mai actuale ca oricând.

În acest sens, politicile României în domeniul protecţiei minorităţilor au fost recunoscute la nivel internaţional ca model în materie, legislaţia română asigurând o protecţie la cele mai înalte standarde internaţionale, România participând activ la eforturile comunităţii internaţionale în domeniul combaterii fenomenelor precum naţionalismul, discriminarea rasială, xenofobia sau antisemitismul.
 
Informaţii suplimentare:
Prin Hotărârea Guvernului nr. 881 din 9 decembrie 1998, publicată în Monitorul Oficial nr. 478 din 14 decembrie 1998, ziua de 18 decembrie a fost declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România.
 
Declaraţia privind drepturile persoanelor care fac parte din minorităţi naţionale sau etnice, lingvistice şi religioase, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 18 decembrie 1992 poate fi accesată la adresa http://daccess-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N93/076/55/IMG/N9307655.pdf?OpenElement.

Ti-a placut articolul?

Comentarii