Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:43 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Mondiale a Refugiatului

ro

20 Jun, 2014 11:50 703 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 20 iunie, a Zilei Mondiale a Refugiatului, un prilej de reflecţie a tuturor actorilor internaţionali pe marginea imperativului respectării principiilor şi normelor care reglementează protecţia internaţională a refugiaţilor
Aniversarea din acest an stă sub semnul necesităţii continuării campaniei iniţiate de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) de evidenţiere a impactului devastator al conflictelor asupra relaţiilor interumane, tema aleasă fiind “o familie distrusă de război este prea mult”.
Marcarea acestei zile este un prilej de conştientizare a situaţiei celor peste 45 de milioane de persoane deplasate forţat la nivel mondial şi a nevoii sporite de solidaritate din partea comunităţii internaţionale. Multiplicarea crizelor umanitare complexe în ultimul an (Siria, Sudanul de Sud şi Republica Centrafricană) a generat o presiune deosebită în plan internaţional, cu consecinţe incomensurabile.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează mesajul său constant de sprijin şi apreciere pentru activitatea UNHCR şi salută, în mod special, devotamentul lucrătorilor umanitari prezenţi în diverse zone de risc de pe glob.
 
Informaţii suplimentare:
Începând cu anul 2001, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită în data de 20 iunie a fiecărui an, în conformitate cu Rezoluţia 55/76 a Adunării Generale a ONU.
Contribuţia României în domeniul protecţiei refugiaţilor se manifestă pe multiple planuri, în calitate de donator emergent sau ca stat de relocare.
Relaţia de parteneriat cu UNHCR a fost consolidată prin încheierea, la 2 martie 2011, a unui Acord-cadru de cooperare bilaterală, care oferă predictibilitate contribuţiilor naţionale la bugetul agenţiei ONU.
România găzduieşte Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, prima instituţie de acest tip din lume, care oferă şedere temporară refugiaţilor aflaţi în nevoie urgentă de evacuare din prima ţară de azil, până la relocarea lor în state terţe. De la înfiinţarea sa în 2008, Centrul a adăpostit aproximativ 1500 de persoane, fiind apreciat ca un instrument important al politicii de protecţie a UNHCR.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii