Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:33 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a romilor

ro

08 Apr, 2015 17:03 974 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a romilor, eveniment marcat, în mod tradiţional, la data de 8 aprilie.
Ministerul Afacerilor Externe a sprijinit constant efortul intern coerent al autorităţilor române responsabile pentru îmbunătăţirea situaţiei tuturor grupurilor vulnerabile, cu accent pe comunităţile roma, şi va continua să sprijine, în limita competenţelor sale, eforturile de atingere a obiectivelor asumate prin Strategia Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2015-2020.

Ministerul Afacerilor Externe salută, totodată, intensificarea, în ultimii ani, a procesului de conştientizare, la nivel european, a importanţei incluziunii sociale a populaţiei roma şi, implicit, acţiunile complementare ale Uniunii Europene, Consiliului Europei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, cât şi consolidarea profilului şi acţiunilor societăţii civile în acest domeniu.
“România a contribuit semnificativ la conștientizarea de către opinia publică și de către factorii decidenți la nivel european a importanței acțiunii unitare și coerente în vederea incluziunii sociale a romilor.

Țara noastră a fost unul dintre promotorii adoptării, în 2011, a Cadrului UE pentru strategiile naţionale de incluziune a romilor și a sprijinit adoptarea, în 2013, a Recomandării Consiliului UE cu privire la măsurile de incluziune efectivă a romilor în statele membre. Ministerul Afacerilor Externe va continua să urmărească cu atenţie şi să intervină în favoarea respectării cadrului european în vigoare, în special în materie de liberă circulaţie a persoanelor şi de combatere a discriminării, pentru protejarea drepturilor cetăţenilor români, inclusiv ai celor de etnie romă”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu cu acest prilej.

Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni. În statele din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei romilor începând cu anul 1990.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii