Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Afacerilor Externe salută acordul politic privind dosarul nuclear iranian

ro

03 Apr, 2015 09:59 955 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută acordul politic la care s-a ajuns la 2 aprilie 2015, în cadrul negocierilor de la Lausanne, între reprezentanţii E3+3 (Marea Britanie, Franţa, Germania, SUA, Rusia, China) și Iran, asupra parametrilor unui Plan Comun și Cuprinzător de Acțiune cu privire la programul nuclear iranian. Această înțelegere politică reprezintă un pas decisiv înainte către agrearea unei soluții finale cuprinzătoare care să restabilească încrederea comunității internaționale în programul nuclear iranian.
MAE îşi exprimă deplina apreciere faţă de eforturile diplomatice consecvente şi substanţiale ale E3+3, sub excelenta coordonare a Înaltului Reprezentant UE Federica Mogherini.
În context, MAE subliniază că rămâne esenţial angajamentul ferm al Iranului de a implementa pe deplin măsurile asumate, conform parametrilor Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune, astfel încât să ofere garanţii incontestabile asupra naturii exclusiv paşnice a programului său nuclear, cu respectarea dreptului legitim de a utiliza paşnic energia nucleară, în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Nucleară (NPT) şi cu respectarea deplină a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliului Guvernatorilor AIEA.
Totodată, MAE reaminteşte rolul deosebit de important al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), inclusiv în privinţa monitorizării punerii în aplicare a măsurilor prevăzute de Planul Comun și Cuprinzător de Acţiune.
"Îmi exprim speranța că progresul semnificativ obținut în procesul de negociere între reprezentanții E3+3 și Iran va impulsiona eforturile de finalizare a unei soluții cuprinzătoare și de durată, inclusiv prin definitivarea tuturor detaliilor tehnice, astfel încât să fie posibilă finalizarea textului Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune în termenul asumat de părți", a declarat Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe.
 
Informații suplimentare:
La 24 noiembrie 2013, statele E3+3 (Marea Britanie, Franța, Germania, SUA, Rusia, China) şi Iranul au ajuns, la Geneva, la un acord asupra unui Plan Comun de Acţiune, conceput ca un prim pas spre o soluție cuprinzătoare și de durată prin care Teheranul să dovedească natura exclusiv paşnică a programului său nuclear. Implementarea Planului Comun de Acţiune a demarat la 20 ianuarie 2014, pentru un interval de şase luni. Planul a fost prelungit în iunie şi, respectiv, decembrie 2014, noul termen pentru finalizarea Acordului fiind 30 iunie 2015.
Termenul pentru agrearea unui acord politic – un pas intermediar în procesul de negociere a Acordului final – a fost 31 martie 2015.
Parametrii Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune includ, între altele, prevederi care limitează, pe durate specifice, nivelul și capacitatea de îmbogățire a uraniului; măsuri specifice de transparență și monitorizare a implementării; acțiuni de redefinire a unor reactoare și facilități; modalități de abordare a sancțiunilor; repere temporale privind gestionarea programului nuclear iranian.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii