Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:35 17 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Afacerilor Externe Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

ro

23 Feb, 2021 21:03 387 Marime text
  • Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a participat marți, 23 februarie 2021, la reuniunea informală a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, desfășurată în format videoconferință.

În cadrul reuniunii au fost abordate, în perspectiva reuniunii extraordinare a Consiliului European din 25-26 februarie a.c., aspecte privind coordonarea la nivel UE pentru gestionarea pandemiei de Covid-19 şi consolidarea rezilienței UE în domeniul sănătății, precum şi inițiativele din domeniul securității și apărării.

De asemenea, agenda reuniunii Consiliului Afaceri Generale a mai inclus discuții referitoare la Planul de Acțiuni privind Democrația Europeană, publicat de Comisia Europeană în decembrie 2020, respectiv relațiile UE-Regatul Unit, precum şi o informare din partea Președinției portugheze pe tema Conferinței privind viitorul Europei.

Cu referire la gestionarea pandemiei de Covid-19, secretarul de stat Iulia Matei a reafirmat necesitatea menținerii coordonării strânse la nivel european și a unei abordări echilibrate şi proporționale din perspectiva măsurilor adoptate, atât la nivel european, cât și național.  In context, a pledat pentru evitarea introducerii de măsuri unilaterale care să afecteze buna funcționare a piețe interne și implementarea coridoarelor verzi, destinate facilitării circulației bunurilor şi persoanelor.

Secretarul de stat Iulia Matei a subliniat, de asemenea, importanța campaniilor de vaccinare, evidențiind rolul acestora pentru gestionarea eficientă a pandemiei. A exprimat, totodată, susținerea României pentru consolidarea rezilienței la nivel UE în domeniul sănătății, pornind de la lecțiile învățate în această criză.

Referitor la aspectele care vizează securitatea și apărarea, secretarul de stat Iulia Matei a subliniat importanța unei abordări realiste bazate pe coerență în implementarea inițiativelor UE şi complementaritate cu procesele similare din cadrul NATO.

În context, demnitarul român a reiterat sprijinul pentru implementarea Strategiei UE în domeniul securității cibernetice și a reliefat rolul important pe care viitorul Centru de Competențe pentru Securitatea Cibernetică de la București îl va deține în crearea unui ecosistem european de securitate cibernetică.

În ceea ce privește Planul de Acțiuni pentru Democrația Europeană, secretarul de stat pentru afaceri europene a salutat abordarea ambițioasă şi cuprinzătoare propusă de Comisia Europeană, care răspunde obiectivului general al Uniunii de promovare a valorilor europene.
A subliniat, în context, susținerea pentru obiectivele vizând libertatea presei și combaterea dezinformării.


Discuțiile privind relațiile viitoare ale UE cu Regatul Unit au avut loc în prezența fostului negociator-șef al Uniunii, Michel Barnier. Secretarul de stat pentru afaceri europene a adresat acestuia mulțumiri, cu acest prilej, pentru eforturile depuse pe întreaga durată a procesului de negociere, care au condus la încheierea unui acord de cooperare cu Regatul Unit şi menținerea unității UE27 în susținerea obiectivelor comune.

De asemenea, demnitarul român a subliniat că, în ceea ce privește gestionarea pe viitor a acestor relații, rămâne esențială o abordare unitară şi coordonată la nivelul UE, bazată pe solidaritate. A reiterat semnalarea privind abordarea diferențiată a UK în raport cu cetățenii din cinci state membre, printre care şi România, în ceea ce privește cuantumul taxei percepute pentru vizele de lungă ședere.

A pledat pentru identificarea unei soluții la nivel european pentru evitarea abordărilor diferențiate în raport cu cetățenii UE, reiterând așteptarea României pentru continuarea demersurilor Comisiei Europene în acest sens.  
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii