Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul Ministrului român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei- 2015

ro

20 Mar, 2015 10:48 1303 Marime text
La 20 martie, România celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei, la fel ca toţi cei 80 de membri şi observatori ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF).

Sărbătoarea francofonă din acest an ne propune motto-ul „ j'ai a coeur ma planete". Este o temă de reflecţie bine ancorată în realitatea globală şi, în acelaşi timp, după cum subliniază Secretarul general al Francofoniei, Michaelle Jean, în mesajul său aniversar, este un apel viguros la consolidarea voinţei noastre de „a prezerva, împreună, bunurile comune ale umanităţii, a avea grijă, împreună, de planeta noastră, a construi, împreună, viitorul comun".

Diplomaţia română are încredere deplină în capacitatea Francofoniei de a contribui din ce în ce mai mult la rezolvarea problemelor globale, alături de alte organizaţii internaţionale, valorificând atuurile şi instrumentele sale specifice, în special cele din domeniul diplomaţiei preventive, medierii şi măsurilor de sprijinire pentru ieşirea din criză şi tranziţia democratică.

Francofonia se modernizează pe zi ce trece, adaptându-şi permanet agenda şi politicile la evoluţiile şi provocările internaţionale, pentru a răspunde mai bine necesităţilor ţărilor francofone. Organizaţia manifestă, de asemenea, un interes prioritar faţă de dezvoltarea economică, a mediului şi schimbările climatice şi se implică tot mai mult în negocierea internaţională pe tema agendei pentru dezvoltare durabilă post 2015.

România este un actor important al OIF care, încă de la aderarea sa la Francofonie, în 1991, ca observator şi, doi ani mai târziu, în 1993, ca membru cu drepturi depline, a acţionat neîncetat pentru promovarea şi realizarea obiectivelor francofone. În calitate de Stat-far al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, ţara noastră acordă o atenţie specială consolidării dimensiunii regionale a Francofoniei. Considerăm că ţările din regiunea noastră contribuie la îmbogăţirea patrimoniului cultural francofon şi pot de asemenea furniza o expertiză semnificativă în ceea ce priveşte tranziţia democratică, în beneficiul păcii în spaţiul francofon.

Din această perspectivă, ne bucurăm de consolidarea reprezentării Francofoniei în regiunea noastră, prin deschiderea Biroului regional al OIF la Bucureşti, în noul sediu pus la dispoziţie de către autorităţile române. Salutăm, de asemenea, recenta reuniune francofonă regională de la Bucureşti, care a pus bazele unui Plan regional de acţiune, realist şi eficient, pentru Europa Centrală şi de Est.

Sărbătoarea Francofoniei ne oferă, de asemenea, ocazia de a sublinia importanţa programelor sale pentru tineret. Încurajăm tinerii din România şi din regiune să-şi însuşască valorile solidarităţii, plurilingvismului şi diversităţii, care stau în centrul Francofoniei, prin utilizarea limbii franceze ca sursă de idei şi aspiraţii, precum şi ca o modalitate privilegiată de comunicare şi acces la locuri de muncă.

Să sărbătorim împreună Ziua Francofoniei 2015!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii