Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:04 19 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei

ro

03 May, 2015 14:34 578 Marime text
„Data de 3 mai marchează Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Suntem astăzi, în mod regretabil, într-o perioadă în care această valoare democratică fundamentală este din ce în ce mai mult încercată. De aceea Ziua Mondială a Libertăţii Presei trebuie să fie un moment de reflecție asupra sacrificiilor pe care jurnaliştii din întreaga lume le fac în lupta lor pentru libertatea de exprimare. Un moment de reflecție asupra modului în care fiecare stat trebuie să garanteze acest drept fundamental.

Jurnalişti, bloggeri, ziarişti de publicaţii satirice au ajuns într-un mod inacceptabil ţinte şi chiar victime pentru că şi-au exercitat dreptul democratic la liberă exprimare. În unele state ale lumii, jurnaliştii sunt supuşi intimidării, cenzurii sau riscă închisoarea pentru curajul de a se exprima. Jurnaliştii care riscă totul pentru dreptul la informare ajung uneori ţinte ale grupărilor teroriste sau ale unor organizaţiilor criminale. Munca lor este tot mai dificilă din punct de vedere al securităţii personale.

Dreptul jurnaliștilor de a relata neîngrădit şi fără frică trebuie să fie garantat, deoarece o presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcţională, în care este respectată exprimarea liberă a ideilor.
În această zi, aducem un omagiu jurnaliştilor din întreaga lume care susţin această cauză nobilă, uneori chiar cu preţul vieții, reprezentanţi ai presei care şi-au asumat aceste riscuri, fie pe timp de pace sau de război şi care dovedesc, de fiecare dată, că stiloul este o armă mai puternică decât cenzura sau intimidarea.”
Informaţii suplimentare:
La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Inițiativa a fost lansată la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice. Aceasta a  reprezentat piatra de temelie a luptei pentru libertatea presei, oriunde în lume.

Ti-a placut articolul?

Comentarii