Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:22 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută sărbătorirea Zilei Justiţiei Penale Internaţionale

ro

17 Jul, 2015 13:58 901 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 17 iulie 2015, a Zilei Justiţiei Penale Internaţionale, dată care marchează aniversarea momentului istoric al adoptării Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (17 iulie 1998).
Adoptarea Statutului de la Roma, tratatul fondator al Curţii Penale Internaţionale, a reprezentat un pas decisiv în lupta împotriva impunităţii pentru crime deosebit de grave, care pot ameninţa pacea şi securitatea globală, ca genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune.
“Ziua Justiţiei Penale Internaţionale reprezintă un prilej de reflecție asupra semnificației și însemnătății dreptului internațional pentru evoluția societăților moderne și de reconfirmare a angajamentului comunităţii internaţionale pentru justiţia penală internaţională, ca ideal comun şi instrument pentru combaterea impunităţii pentru crimele cele mai grave. România este un susţinător ferm și constant al Curţii Penale Internaţionale şi al justiţiei penale internaţionale, în ansamblul său. Îmi doresc ca astăzi să onorăm și memoria ilustrului diplomat şi jurist român Vespasian Pella, unul dintre fondatorii dreptului internaţional penal, care a pledat încă din perioada interbelică pentru  înfiinţarea unei  jurisdicţii penale internaţionale cu caracter permanent în sprijinul păcii şi stabilităţii în lume”, a declarat cu acest prilej ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.
Cel mai recent demers al României în domeniul Justiției Penale Internaționale este reprezentat de iniţierea, în colaborare cu Spania, a unui proces de reflecţie cu privire la crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului, destinată combaterii și prevenirii acestui fenomen, prin folosirea eficientă a instrumentelor de drept internațional. Acest proiect confirmă şi consolidează profilul României de susţinător al justiţiei penale internaţionale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii