Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:55 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută sărbătorirea Zilei Internaţionale a Dunării 29 Iunie 2015

ro

29 Jun, 2015 11:17 481 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută sărbătorirea, la 29 iunie, a Zilei Internaționale a Dunării, prilej de reflecţie asupra rolului vital pe care fluviul îl are în viața celor peste 100 milioane cetățeni ce locuiesc pe malurile sale.

Dunărea reprezintă un veritabil liant pentru state și comunități, o punte de legătură între oameni și natură. Este sursă de hrană și apă pentru satele și orașele riverane, mijloc de transport și de producție de energie, habitat pentru numeroase specii de plante și animale, dar și sursă a unor provocări cu caracter transnațional, ca poluarea sau inundațiile. O recunoaștere a rolului esențial pe care fluviul îl constituie pentru statele riverane a fost adoptarea, în 2011, a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), o inițiativă lansată România și Austria pentru a crea o platformă de cooperare consolidată care să contribuie la realizarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale a statelor din regiune”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu cu acest prilej.

Strategia UE pentru regiunea Dunării oferă cadrul pentru abordarea, de către state cu trăsături geografice similare, a provocărilor comune, prin cooperare transnaţională şi multi-sectorială, dar și pentru valorificarea potențialului regiunii, prin generarea de proiecte şi iniţiative, creând un sentiment de responsabilitate comună.

Informații suplimentare

Ziua Internațională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2004 de către ICPDR (Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea), pentru a marca 10 ani de la semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea (Sofia, 29 iunie 1994).
Ziua Dunării a devenit un eveniment sărbătorit anual de-a lungul fluviului, antrenând o gamă largă de actori, de la administrația publică centrală și locală, la organizații neguvernamentale, institute de cercetare, academii de știință sau companii private. Scopul evenimentelor organizate cu acest prilej este creșterea gradului de conștientizare cu privire la oportunitățile pe care Dunărea le are pentru statele din regiune, precum și la necesitatea abordării provocărilor în mod solidar.

Detalii despre evenimentele pentru marcarea Zilei Dunării în România sunt disponibile la http://www.danubeday.org/romania.
Strategia UE pentru regiunea Dunării (SUERD) este un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor UE.

În România, implementarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării este coordonată de Ministerul Afacerilor Externe, prin Coordonatorul Național SUERD, care asigură interfaţa între nivelul politic (palierul ministerial) şi nivelul operaţional (coordonatorii de arii prioritare din ministerele sectoriale relevante) și coordonează elaborarea, adoptarea şi promovarea poziţiilor naţionale privind Strategia Dunării în toate formatele relevante.
Mai multe detalii despre SUERD sunt disponibile la http://www.mae.ro/strategia-dunarii.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii