Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută aniversarea „Zilei Internaţionale a Căştilor Albastre”

ro

29 May, 2015 18:23 836 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea astăzi, 29 mai, a Zilei Internaţionale a Căştilor Albastre (International Day of the UN Peacekeepers), dedicate personalului din cadrul misiunilor ONU de menţinere a păcii. Anul acesta, statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite îi onorează pe toţi cei care sunt în misiunile internaţionale de menţinere a păcii sub motto-ul “Together for Peace”. Această zi este dedicată, în același timp, memoriei celor care şi-au sacrificat viaţa, sub steagul Naţiunilor Unite, în astfel de operaţiuni.

„Menţinerea păcii internaţionale este un efort colectiv, la care România s-a alăturat încă de la începutul anilor ’90, iar în prezent contribuția noastră la misiunile ONU de menținere a păcii se ridică la aproape 100 de participanți. Gândurile noastre se îndreaptă către ei și către toți cei aflați în astfel de misiuni, riscându-și propria viață pentru siguranța colectivă. Contribuţiile cu personal civil şi militar la misiuni complexe, de menţinere a păcii reprezintă o confirmare a angajamentului nostru faţă de valorile şi principiile Cartei ONU. Anul 2015 are, în acest context, o dublă semnificaţie pentru România: aniversarea a 70 de ani de la crearea organizaţiei şi 60 de ani de la aderarea ţării noastre la ONU. În numele Ministerul Afacerilor Externe, transmit întreaga recunoştinţa pentru contribuţia personalului român civil şi militar la misiunile desfăşurate în afara teritoriului naţional, atât sub egida ONU, cât şi a Uniunii Europene, a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, organizaţii politice şi de securitate regionale din care ţara noastră face parte”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu cu acest prilej.

Informaţii suplimentare

Contribuţia României la operaţiunile de menţinere a păcii desfăşurate sub egida ONU înregistrează un număr total de 96 de participanţi (57 poliţişti, 37 experţi militari şi 2 militari).
Participarea României la operaţiunile de menţinere a păcii sub mandat ONU a fost iniţiată la începutul anilor 1990 şi a cunoscut o evoluţie ascendentă. Din efectivele româneşti aflate în operaţiuni de menţinere a păcii ale ONU face parte personal aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Ministerului Justiţiei.
Participarea la operaţiunile ONU de menţinere a păcii permite personalului român acumularea unei experienţe internaţionale importante, precum şi mărirea inter-operativităţii cu formaţiuni similare ale altor naţiuni, respectiv posibilitatea oferită de colaborarea cu personal (militari şi civili) provenind din alte ţări, de pe alte continente, cu o altă cultură operaţională, şi aprofundarea experienţei inter-operabilităţii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii