Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:20 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Primirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a ambasadorului Confederației Elvețiene în România, Arthur Mattli

ro

25 Jul, 2023 12:22 482 Marime text
25 iulie 2023
Comunicat de presă

Primirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a ambasadorului Confederației Elvețiene în România, Arthur Mattli , în vizită de rămas bun
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu l-a primit marți, 25 iulie 2023, pe Arthur Mattli, ambasadorul Confederației Elvețiene la București, în vizită de rămas bun.
Convorbirile au prilejuit o trecere în revistă a principalelor teme aflate pe agenda relațiilor bilaterale precum și a subiectelor prioritare în plan regional, european, securitar și multilateral.
Ministrul Luminița Odobescu a salutat dialogul politic la nivel înalt și a apreciat implicarea pe care ambasadorul Arthur Mattli a avut-o, pe durata mandatului la București, în aprofundarea excelentelor relații româno-elvețiene. A evidențiat, în context, contribuția ambasadorului la diversificarea cooperării economice, sectoriale și culturale, în pofida provocărilor întâmpinate în contextul pandemiei de COVID-19 și a agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina.
La rândul său, ambasadorul Arthur Mattli a evaluat relațiile bilaterale ca fiind foarte dinamice și a evidențiat potențialul de dezvoltare pe mai departe a acestora.
Ministrul Luminița Odobescu a transmis aprecierea deosebită pentru semnarea Acordului-cadru dintre Guvernul României și Consiliul Federal Elvețian privind implementarea celei de-a doua contribuții elvețiene pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene. A evidențiat, în context, colaborarea foarte bună cu autoritățile elvețiene în ceea ce privește programele dezvoltate pentru prima contribuție financiară și a transmis că România acordă un rol important punerii în aplicare cu succes a celei de-a doua contribuții, inclusiv prin consolidarea rolului acestui important instrument de cooperare pentru aprofundarea și diversificarea relațiilor bilaterale.
A avut loc și un schimb de vederi privind stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană, ministrul Luminița Odobescu evidențiind că Elveția este unul dintre cei mai apropiați parteneri ai UE, împărtășind aceleași interese și valori.
Interlocutorii au evidențiat și colaborarea excelentă dintre România și Elveția la nivel multilateral, în cadrul ONU, în contextul în care Elveția deține un loc de membru nepermanent în cadrul AG ONU, al altor organizații internaționale, și au subliniat relevanța cooperării strânse și a solidarității pentru apărarea valorilor fundamentale și a ordinii internaționale bazate pe reguli, în special în contextul generat de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Ministrul afacerilor externe a transmis apreciere pentru contribuția Confederației Elvețiene la conturarea eforturilor privind  reconstrucția Ucrainei, inclusiv prin găzduirea Conferinței pe această temă, în perioada 4-5 iulie 2022, la Lugano. 
A fost abordată, de asemenea, și buna colaborare dintre România și Confederația Elvețiană în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei. În context, partea română a salutat activitatea ambasadorului Arthur Mattli în contextul deținerii de către acesta a președinției Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România.
La finalul întrevederii, ministrul de externe Luminița Odobescu i-a mulțumit ambasadorului Arthur Mattli pentru buna cooperare și i-a urat succes în activitatea viitoare.  
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii