Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:23 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea secretarului de stat Traian Hristea la reuniunea informală extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

ro

11 Oct, 2023 15:41 591 Marime text
11 octombrie 2023
Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Traian Hristea la reuniunea informală extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE
Secretarul de stat pentru afaceri strategice și globale Traian Hristea a participat marți, 10 octombrie 2023, prin videoconferință, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE).
Reuniunea a avut caracter extraordinar și informal, iar discuțiile s-au axat pe situația din Statul Israel, în contextul multiplelor atacuri brutale declanșate de gruparea militară Hamas, în data de 7 octombrie 2023, precum și pe consecințele evoluțiilor din Orientul Mijlociu în plan regional și internațional.
Reuniunea a fost prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene (ÎR/VP), Josep Borrell.
Secretarul de stat Traian Hristea a  prezentat poziția României de condamnare fermă a atacurilor Hamas asupra teritoriului Statului Israel, inclusiv împotriva populației civile, infiltrările teroriste și luarea de ostatici, care au produs victime și pierderi de vieți omenești în rândul civililor, inclusiv cetățeni europeni și americani.
Demnitarul român a făcut apel la încetarea violențelor pentru evitarea deteriorării situației de securitate din regiune și a manifestat preocuparea față de impactul asupra dinamicii regionale.
Oficialul român a reiterat susținerea pentru Statul Israel și pentru dreptul acestuia la autoapărare și a încurajat cooperarea la nivel european și cea în plan bilateral cu SUA, cu state like-minded, precum și cu state partenere relevante din regiune, pentru detensionarea situației.
Totodată, secretarul de stat Traian Hristea a exprimat sprijinul pentru intensificarea coordonării cu statele arabe partenere, fiind necesară menținerea angajamentului UE pentru promovarea inițiativei Peace Day Effort pentru Orientul Mijlociu, lansată de Uniunea Europeană, Arabia Saudită, Liga Statelor Arabe, în cooperare cu Egipt și Iordania.
Oficialul român a informat partenerii europeni asupra demersurilor derulate de autoritățile române pentru repatrierea cetățenilor români din Israel.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii