Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:38 25 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la segmentul ministerial din cadrul Forumului Umanitar European

ro

19 Mar, 2024 08:58 502 Marime text
Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la segmentul ministerial din cadrul Forumului Umanitar European
 
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat luni, 18 martie 2024, la Bruxelles, la cea de-a treia ediție a Forumului Umanitar European, la invitația comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, și a ministrului belgian pentru politica de cooperare pentru dezvoltare, Caroline Gennez.
Evenimentul a prilejuit reafirmarea angajamentului comun al statelor membre ale Uniunii Europene și al partenerilor acestora în direcția identificării de soluții comune la cele mai presante nevoi din domeniul umanitar.
Secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat contribuția concretă a României în planul asistenței umanitare, reliefând abordarea flexibilă și bazată pe nevoi care stă la baza acțiunii autorităților române în răspuns la multiplele crize în desfășurare din ultimul an, în special din Africa și Fâșia Gaza. În context, a anunțat decizia României de a se alătura Apelului la acțiune de urgență pentru asigurarea respectării drepturilor copiilor palestinieni și intensificarea acțiunilor umanitare din Fâșia Gaza și Cisiordania, lansat în marja Forumului de Comisia Europeană și Președinția belgiană a Consiliului UE.
Oficialul român a relevat imperativul asigurării unui acces neîngrădit al ajutorului umanitar în regiunile afectate și a susținut o abordare flexibilă a acțiunilor comunității umanitare internaționale, dată fiind situația actuală agravată de creșterea inegalităților, escaladarea conflictelor și numărul record de șocuri generate de schimbările climatice. A accentuat importanța acțiunii colective, eforturilor de sensibilizare și a diplomației umanitare pentru a gestiona eficient provocările actuale și pentru a implica actorii și partenerii like-minded din afara Europei în termeni de finanțare.
Totodată, oficialul român s-a referit la consolidarea sinergiilor între componentele triplului nex (asistență umanitară, cooperare internațională pentru dezvoltare, consolidarea păcii) pentru o abordare cuprinzătoare a cauzelor profunde ale crizelor umanitare. A evidențiat demersurile întreprinse de România în sprijinul țărilor din Africa, prin direcționarea a 17% din fondurile MAE pentru cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru proiecte în regiune, facilitarea tranzitului de grâne către state africane care se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară, precum și stabilirea de parteneriate de cooperare în sfera protecției civile și a managementului în situații de urgență.
Secretarul de stat pentru afaceri europene a reafirmat angajamentul României în cadrul comunității internaționale, confirmat de faptul că asistența umanitară ocupă un loc distinct în cadrul Strategiei naționale de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027.
Link pentru transmisiunea live: https://www.youtube.com/watch?v=gPCfWH1rlk4
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii