Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:14 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la Summitul privind pacea în Ucraina

ro

17 Jun, 2024 10:53 445 Marime text
Comunicat de presă
Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la Summitul privind pacea în Ucraina
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat, în perioada 15-16 iunie 2024, la Summitul privind pacea în Ucraina, care a avut loc la Bürgenstock, în Confederația Elvețiană.
Evenimentul a fost organizat la solicitarea Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, în vederea demarării procesului privind o pace justă, comprehensivă și durabilă în Ucraina, bazată pe principiile Cartei ONU și dreptului internațional. Au participat 101 de state și organizații internaționale.
În cadrul Summitului, ministrul afacerilor externe a transmis declarația națională a României și a susținut o intervenție în cadrul sesiunii tematice dedicate securității alimentare globale.
Ministrul Luminița Odobescu a subliniat, în cadrul declarației naționale, imperativul respectării Cartei ONU și dreptului internațional în orice demersuri privind pacea în Ucraina. A subliniat responsabilitatea exclusivă a Federației Ruse pentru agresiunea împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a normelor fundamentale ale dreptului internațional. În egală măsură, a respins narativele propagandei ruse referitoare la presupuse intenții ale Federației Ruse de a negocia. De asemenea, a explicat mizele sistemice, globale, ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
În cadrul intervenției tematice privind securitatea alimentară, ministrul afacerilor externe a prezentat consecințele negative profunde resimțite la nivel global în contextul atacurilor aeriene masive și sistematice ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, inclusiv a celei de export. Ministrul Luminița Odobescu a prezentat rolul dinamic al României în facilitarea exporturilor ucrainene, precum și eforturile desfășurate în plan național sau în coordonare cu partenerii externi pentru creșterea continuă a capacității de tranzit pentru produsele agricole ucrainene. Aceste eforturi, care continuă în ritm alert și în prezent, au efecte directe benefice în ce privește situația de pe piața alimentară globală, respectiv pentru sustenabilitatea economică a Ucrainei. Mai mult, aceste demersuri sunt relevante în perspectiva procesului de reconstrucție, precum și pentru susținerea integrării Ucrainei în piața unică europeană.
La finalul Summitului a fost adoptat un Comunicat comun care subliniază necesitatea ca orice viitoare discuții sau eforturi în direcția păcii în Ucraina să fie fondate pe Carta ONU, respectiv pe respectarea principiilor dreptului internațional.
 
Transcriptul declarației naționale susținută de ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu este disponibil aici: https://www.mae.ro/node/64921
Înregistrarea video este disponibilă aici: https://www.mae.ro/node/64926
Galeria foto este disponibilă aici: https://www.mae.ro/node/64920
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii