Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:56 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO în format aliat

ro

04 Apr, 2024 09:19 353 Marime text
Comunicat de presă
Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO în format aliat
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat la prima sesiune a reuniunii Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat, care a deschis reuniunea miniștrilor de externe ai NATO ce se desfășoară la Bruxelles în perioada 3-4 aprilie.
Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii cuprinzător privind temele majore de pe agenda NATO în pregătirea Summit-ului de la Washington. Au fost abordate subiecte de interes prioritar, printre care contracararea amenințărilor actuale la adresa Alianței, sprijinul politic și practic pentru Ucraina și consolidarea cooperării cu partenerii NATO.
În intervenția sa, ministrul român a salutat aderarea Suediei la NATO, o decizie cu încărcătură simbolică importantă în contextul  marcării a 75 de ani de la fondarea Alianței Nord-Atlantice. A evidențiat faptul că, în actualul context de securitate, NATO trebuie să se concentreze din nou asupra misiunii sale principale de apărare colectivă, prin efortul solidar al tuturor statelor membre.
Reamintind ultimele incidente de securitate care au afectat teritoriul aliat, demnitarul român a reiterat importanța consolidării măsurilor de descurajare și apărare pe întregul Flanc Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică. A subliniat că, pentru a gestiona efectele imediate, dar și consecințele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securității euro-atlantice, este nevoie de implementarea deplină a deciziilor privind postura aliată de descurajare, în conformitate cu angajamentele asumate la Vilnius. În context, ministrul a reliefat importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, solicitând menținerea vigilenței NATO cu privire la evoluțiile din această regiune.
În perspectiva Summit-ului de la Washington, ministrul român Luminița Odobescu a pledat și pentru o angajare politică și practică sporită în sprijinul Ucrainei, punctând sprijinul multi-dimensional pe care țara noastră continuă să îl acorde țării vecine. A apreciat că asistența pentru Ucraina trebuie dublată de măsuri pentru consolidarea rezilienței și securității  altor state vulnerabile din regiunea extinsă a Mării Negre, care sunt, la rândul lor, profund afectate de consecințele agresiunii ruse.
Totodată, ministrul a scos în evidență importanța relației de parteneriat cu statele din Vecinătatea Sudică a NATO, susținând aprofundarea dialogului și a cooperării în domeniile în care implicarea Alianței poate aduce valoare adăugată și poate contribui la consolidarea capacității acestor state de a gestiona provocările cu care se confruntă în actualul context de securitate.
De asemenea, ministrul afacerilor externe român a avut o întrevedere cu omologul francez Stéphane Séjourné. În cadrul acesteia, au discutat situația preocupantă de securitate din regiunea Mării Negre, importanța consolidării posturii de descurajare și apărare în România, unde Franța are rolul cheie de națiune-cadru a Grupului de Luptă, necesitatea continuării sprijinului politic și practic pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse, precum și a sprijinirii rezilienței R. Moldova.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii